Kuvanje uskršnjih jaja: 5 saveta kako da vam nijedno ne pukne!

kuvanje jaja

Upravo je ono doba godine kada morate skuvati 20-30-40 uskršnjih jaja, koje ćete posle sa porodicom dekorisati i uživati u čaroliji uskršnjih praznika. To znači da je veliki pritisak na vas da dobijete savršeno kuvana jaja, ali da nijedno ne pukne u procesu! Nema ništa gore nego kada vidite da je napukla ljuska upropastila vašu ideju za dekorisanje. Zato smo u nastavku pripremili najbolje oprobane savete kako da vam jaja ne puknu prilikom kuvanja i kako da osigurate njihovo lakše ljuštenje!

Do savršeno skuvanih uskršnjih jaja bez muke!

#1: Koristite jaja stara najmanje nedelju dana

Da li ste znale da je ključ za savršeno kuvana jaja da ne koristite ona super sveža, već jaja koja su najmanje nedelju dana u frižideru? Čuvanja jaja na hladnom čini da se njegova unutrašnjost bolje stegne, čime se stvara manji pritisak na ljusku. Ovo će ujedno smanjiti šansu da jaja napuknu tokom procesa kuvanja.

Povezano: Vodič za savršeno kuvana uskršnja jaja – korak po korak!

kuvanje jaja

#2: Poređajte jaja u jedan red

Za kuvanja jaja odaberite pliću, a široku šerpu, u koju možete poređati sva jaja za kuvanje ali u jednom sloju. Potom, naspite preko jaja hladnu vodu – ovo je  kljiučna reč, što hladnija voda to je bolje. Neka jaja proključaju i ostanu tako jedan minut. Potom, uklonite šerpu sa vatre i čekajte. Jaja ostavite da se i dalje kuvaju u toploj vodi sve dok ne budu dovoljno hladna da ih možete držati u ruci. To je obično oko 20-30 minuta.

#3: Ubacite kašiku sirćeta za svako jaje tokom kuvanja

Ako ubacite jednu kašiku sirćeta za svako jaje koje kuvate, pre nego što upalite ringlu, dobićete savršeno skuvana jaja. Kiselina iz sirćeta reaguje sa proteinima u jajetu, koji “lepe” sve pukotine koje se brzo mogu formirati. Ovo je odlična metoda ako jaja ne možete kuvati u jednom redu, nego u više slojeva.

kuvanje jaja

#4: Ubacite kuhinjsku krpu u šerpu

Ovo je proveren trik naših baka: pre kuvanja, ubacite čistu pamučnu kuhinjsku krpu i ušuškajte je oko jaja. Na ovaj način ćete napraviti zaštitnu barijeru oko svakog jajeta, čime se ona neće dodirivati u šerpi. Ako kuvate jaja u manjoj šerpici, i morate ih naslagati u dva ili tri nivoa, između svakog postavite krpu, kako biste sprečili njihovo sudaranje i pucanje.

Povezano: Napravite prirodne boje za uskršnja jaja od namirnica iz špajza

#5: Ubacite sodu-bikarbonu za lakše ljuštenje

Još jedan proveren trik koji uključuje hemiju: dodajte ¼ kašičice sode bikarbone u vodu u kojoj kuvate jaja. Soda će promeniti pH vrednost vode i jaja u njoj, što će olakšati njihovo ljuštenje posle.

kuvanje jaja

Da li vi znate neki proveren trik za savršeno skuvana uskršnja jaja bez pucanja? Podelite sa nama u komentaru!

Pročitajte još i: Najnežniji Uskrs – Obojite pastelna jaja!

error: Content is protected !!