Najnežniji Uskrs: Obojite pastelna uskršnja jaja!

Tradicija farbanja uskršnjih jaja se tipično vezuje za Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik. Ipak, farbanje jaja je radosna aktivnost koja okuplja porodicu. Ako ovog Uskrsa želite da probate nešto drugačije, a volite nežne pastelne boje, evo kako da ofarbate uskršnja jaja u ove prelepe nijanse. Otkrićemo vam i postupak izbeljivanja jaja, jer je on veoma važan za dobijanje prelepe pastelne boje.

Izbeljivanje jaja

Za farbanje pastelnih jaja biće vam potrebna kupovna bela jaja ili smeđa, koja ćete morati prethodno izbeliti, uz pomoć sirćeta. Evo kako!

Za izbeljivanje smeđih jaja potrebno vam je:

  • Šerpica sa vodom
  • 1 čaša alkoholnog sirćeta
  • Jaja

Postupak:

Ubacite jaja u šerpicu sa vodom u koju ste sipali sirće. Ostavite jaja da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Kada voda počne da ključa, smanjite vatru na najnižu moguću, i usput skidaje smeđu penu kašikom. Potom, ostavite jaja da se kuvaju još 10 minuta. Nakon završenog kuvanja, prohladite jaja vodom. Zatim jaja ispirajte pod direktnim mlazim vode, brišući ih krpicom ili sunđerom. Budite pažljivi, jer je ljuske stanjena, usled kuvanja u sirćetu.

Povezano: Nepogrešivi vodič za farbanje jaja kupovnih bojama

Farbanje pastelnih jaja

Za farbanje jaja u pastelne boje biće vam potrebno:

  • Bela ili prethodno izbeljena jaja
  • Prehrambena boja u različitim nijansama
  • Alkoholno sirće – 1 kašika za svaku boju

Ako ste izbeljivali jaja, vaša jaja su već skuvana, stoga ovaj korak možete preskočiti. Uzmite onoliko činija koliko ćete  nijansi odabrati (žuta, plava, roze, zelena, narandžasta itd). U svaku naspite vode, i 1 kašiku alkoholnog sirćeta. Rastvorite kesicu prehrambene boje u njoj, i kašikom ubacite jaje. Dobro promešajte da se jaje ravnomerno ofarba. Što kraće držite jaje u obojenoj vodi, boja će biti svetlija, zato nemojte predugo ostaviti jaje unutra. Potom, izvadite jaje iz vode, i postavite ga na nekoliko slojeva papirnog ubrusa. Ostavite jaja da se osuše, i potom utrljate vaticom malo ulja na ljusku, kako bi bila lepa i sjajna!

To je to  – vaša pastelna jaja će biti zvezda uskršnjeg ručka!

Povezano: Probajte nešto novo – Farbanje jaja pirinčem

Pročitajte još i: 6 lakih i kreativnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

error: Content is protected !!