Evo kako da sprečite pojavu tragova od nakita na koži

By  |  0 Comments

Različiti komadi nakita, bez obzira da li je reč o prstenju, narukvicama ili ogrlicama, vrlo su omiljeni među damama svih uzrasta. Čak i sasvim male devojčice uživaju u nošenju nakita, bar u igri i onda kada simpatično oponašaju mamu. Ukoliko i sami često nosite nakit, onda sigurno znate da se u zavisnosti od materijala od kojeg je nakit izrađen, prilikom njegovog dužeg nošenja na vašoj koži mogu javiti tragovi koji se manifestuju kroz pojavu crnih ili zelenih promena na koži.

O svemu što treba da znate o ovoj pojavi, dakle o tome zašto ona nastaje, šta predstavlja, da li je štetna ili ne i kako je se rešiti, saznaćete čitajući sadržaj teksta koji je pred vama.

ogrlica

Zašto pojedini komadi nakita ostavljaju crne ili zelene tragove na koži?

Prvo što treba da napomenemo kako bi smo vam dali odgovor na ovo pitanje, jeste da ne ostavljaju svi komadi nakita crne ili zelene tragove na koži. To ostavljaju samo oni komadi nakita koji su izrađeni od bižuterije ili u pojedinim slučajevima od srebra. Komadi nakita koji su izrađeni od žutog zlata, od platine (belog zlata) ili od nerđajućeg čelika, nikada i ni u najmanjoj meri ne ostavljaju ni ovakve niti bilo kakve druge tragove na koži.

Komadi nakita koji su izrađeni od bižuterije ili od srebra, izazivaju pojavu tragova na koži zbog procesa oksidacije koja nastaje onda kada metalna površina nakita dođe u direktan kontakt sa prirodnom kiselinom koju izlučuje vaša koža.

prsten

Da li je ova pojava štetna i da li ukazuje na zdravstveni problem u organizmu?

Veliki broj ljudi, uplaši se u trenutku kada primeti pomenutu vrstu tragova na svojoj koži, misleći da oni ukazuju na prisustvo bolesti u organizmu. Međutim i na svu sreću nije tako. Tragovi od nakita na kožu ne spadaju u simptomatologiju nijednog zdravstvenog problema i nemaju štetan uticaj na zdravlje. Oni samo i isključivo predstavljaju posledicu oksidacije do koje dolazi iz gore opisanog razloga.

nakit

Da li ova pojava može da se spreči?

Odgovor na ovo pitanje je pozitivan. Pojava crnih ili zelenih tragova na koži, može da se spreči ukoliko se spreči sam proces oksidacije koja nastaje usled kontakta metalne površine nakita i kiselosti vaše kože.

Kako bi ste sprečili oksidaciju, predlažemo da nakit nikada ne stavljate na vlažnu ili na mokru kožu. Vlažna ili mokra koža, nemerljivo više je sklona lučenju kiseline, a onda se i šansa za nastanak oksidacije drastično povećava. Iz istog razloga, nakit nemojte stavljati ni na znojavu kožu, niti na kožu u toku tuširanja ili bilo kakvog dolaska u kontakt sa vodom.

Drugi način da sprečite proces oksidacije, jeste da na kožu pre nanošenja nakita nanesete neprimetan sloj bebi pudera.

Takođe, pomoći će i ukoliko nakit premažete slojem bezbojnog laka za nokte.

Svakako, nesumnjivo najbolji način da sprečite oksidaciju i pojavu crnih ili zelenih tragova na koži je to da birate nakit od materijala koje smo u okviru teksta pomenuli, a koji nisu skloni procesu oksidacije.

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!