Nepogrešivi vodič za farbanje jaja kupovnim bojama – tajne i trikovi

farbanje jaja

Sigurno ste nekada doživeli da vam farbanja jaja nije uspelo, iz ovog ili onog razloga: boja se slabo primila, nejednaka je, jaja su popucala ili nedovoljno kuvana. Ako jaja farbate klasičnim kupovnim bojama iz kesice, morate znati nekoliko tajni i trikova. Zato vam otkrivamo sve cake, pomoću kojih će farbanja jaja biti uspešno, bez obzira da li jaja farbate prvi ili dvadeseti put u životu!

Farbanje jaja – vodič za uspeh

#1: Prvi korak – kuvanje jaja

Izbegnite glavni problem – a to je pucanje jaja, tako što ćete kuvati jaja koja su prethodno bila na sobnoj temperaturi (nikako ne koristite hladna jaja iz frižidera). Stavite ih u dobro posoljenu vodu, i dodajte 2 kašike sirćeta. Jaja uvek stavite u hladnu vodu, da bi se voda sa jajima postepeno zagrevala, i da bi se u konačnici izbeglo pucanje. Kuvajte ih 12 minuta na tihoj vatri.

#2: Koristite bela jaja

Tajna intezivnih boja uskršnjih jaja se krije u boji kore – izbegnite tamno obojena ili tačkasta jaja, već radije odaberite ona sa belom ili jako svetlom ljuskom. Na svetloj podlozi, boja će se jače primiti.

farbanje jaja

#3: Bojenje jaja

Tehnike farbanja jaja su mnogobrojne, a ako ste početnik, predlažemo vam dobre, stare, sigurne boje iz kesice u prahu. Često ove boje ne budu željenog intenziteta, zato vam predlažemo stari trik: dodajte dve ili čak tri kesice boje u 2 dl vode. Spuštajte mlako ohlađeno jaje u vodu uz pomoć kašike i držite par minuta, kako bi se boja primila. Na taj način će boja biti intezivnija.

Povezano: Farbanje uskršnjih jaja kravatom

#4: Napravite kremaste boje

Da li ste znale da boje ne morate rastvarati u 2 dl vode, već 2-3 kesice praha u boji možete pomešati sa vrlo malo vode, kako biste dobili kremastu boju, u koju ćete umakati jedno po jedno ohlađeno jaje. Trebaće vam više vremena za ovu tehniku, ali boja će biti savršena!

#5: Ostavite jaja da se osuše

Posle bojenja jaja praškastim bojama, ostavite ih na novinama, da se dobro osuše i ohlade. Kada su jaja dobro osušena, tek tada ćete videti pravi intenzitet boje. Nemojte lepiti nalepnice niti šarati jaja sve dok se potpuno ne ohlade.

farbanje jaja

#6: Sada je trenutak za ukrašavanje

Ako želite da jaja dodatno ukrasite, sada je pravi trenutak za to! Nalepnice, stikeri, “obuci jaje”, cirkoni, šaranje voskom – odaberite neku od popularnih tehnika i za čas kreirajte unikatna jaja. Ovo možete raditi tek kada se jaja u potpunosti ohlade i osuše od procesa farbanja.

Povezano: Ukrašavanje uskršnjih jaja – super jednostavna mermerna jaja

#7: Dodatni sjaj

Dajte vašim jajima neverovatan sjaj, tako što ćete nakon celokupnog ukrašavanja, na vaticu naneti malo ulja ili masti i nežno istrljati celu površinu jajeta. Ovo će jajetu dati sjaj i blistavos. Budite nežni sa trljanjem, kako ne biste skinuli boju ili slomili ljusku.

#8: Dekorišite korpicu

Poslednji korak je izlaganje vaših uskršnjih jaja. U prodavnicama imate izobilje uskršnje dekoracije – korpice, veštačku travu, plastična jaja, zečiće, piliće… Napravite svoj uskršnji aranžman koji će dodatno istaći lepotu vaših jaja.

Pročitajte još i: Napravite prirodne boje za uskršnja jaja od namirnica iz špajza

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!