Beauty Q&A: Da li mi je potreban SPF faktor, ako ga imam u puderu?

spf krema

S pojavom pravih sunčanih dana, sve više moramo misliti na SPF zaštitu od sunca. Na sreću, danas je sve veća ponuda proizvoda koji sadrže visok SPF faktor: tečni puderi, tonirane kreme, balzami za usne, puder i u kamenu, sprejevi za kosu itd. To je odlična stvar, jer zaista ne možete preterati sa SPF zaštitom! Što više zaštitnih slojeva na licu, to bolje. Ipak, mnogo žena muči dilema: da li je SPF faktor iz tečnog pudera ili tonirane kreme dovoljan da nas zaštiti od sunca? U nastavku vam otkrivamo odgovor!

SPF zaštita i količina proizvoda

Kako bismo postigli SPF zaštitu koja je propisana na pakovanju (SPF 25, 30 ili 50), moramo naneti propisanu količinu, koja se i koristi u merenjima nivoa SPF zaštite. Za telo je to oko 30ml (?!), odnosno ekvivalent pune čašice za žestoka pića, a za lice je to oko ½ do ¼ kafene kašičice (oko 1.5-2 ml). Ovo vam sigurno zvuči mnogo, ali istraživanja su pokazala da obično nanesemo svega  25-50% potrebne količine SPF zaštite na lice ili telo. To znači da dobijamo 25-50% propisane zaštite koja piše. Zato je veoma važno da nanosimo dovoljnu količinu SPF proizvoda na lice/telo.

Povezano: Vodič kroz SPF oznake – koliko vas krema zapravo štiti od sunca?

spf krema

Kada govorimo o dnevnim kremama, prajmerima i šminki sa SPF faktorom, moramo se setiti ove formule, kada je reč o potrebnoj količini proizvoda kako bismo dobili naveden SPF faktor. Potrebno je naneti oko 2 mg proizvoda na kvadratni centimetar kože, da bismo dobili zaštitu koja piše na bočici. Najlakše je da upamtite da je za lice dovoljna količina SPF kreme koju istisnete na dva prsta. Količina koju nanesete na 3 prsta je dovoljna za lice + vrat.

Mi vam predlažemo Skinology Hidrantanu SPF 25 kremu za lice.

Šminka ipak nije dovoljna zaštita

Sigurno nećete naneti toliku količinu tečnog pudera, zato je neophodno da pored pudera sa SPF faktorom, ispod njega koristite i SPF kremu namenjenu zaštiti kože. Najbolje rešenje je da koristite toniranu kremu sa visokim zaštitnim faktorm i nju nanesete u većoj količini. Tako ćete ujedno imati make-up i adekvatnu SPF zaštitu.

Što se tiče dugotrajnosti zaštite, podsećamo vas da se filteri u SPF kremi raspadaju na koži posle 2-3 sata, a ovaj proces se dodatno ubrzava kada ste direktno na suncu. Zato je potrebno da SPF zaštitu obnavljate na svaka 2-3 sata kada boravite na otvorenom. Za obnovu SPF kreme možete koristiti sprej sa faktorom, puder u kamenu sa SPF zaštitom, ili novi sloj vaše SPF kreme.

Pročitajte još i: Kako da uklapati SPF kremu za lice i tečni puder?

spf krema

error: Content is protected !!