Raskrinkavamo 4 najčešća mita o STRIJAMA!

strije

Strije su jedan od najčešćih problema sa kožom, koji uz celulit, muče skoro svaku ženu. Ove oštre, udubljene linije bele boje, koje se često pojavljaju na butinama, zadnjici, grudima i rukama su rezultat ubrzanog rastezanja kože. Kada se tek formiraju, mogu biti tamno crvene, ljubičaste ili smeđe, a preko vremena mogu izbledeti. Dobre vesti su da su strije česta pojava, a veliki broj žena i muškaraca ih ima. One su zapravo potpuno bezazlene, iako osobe sa strijama mogu biti samosvesne svog izgleda, jer se one teško mogu sakriti ili ukloniti. Zato vam u nastavku raskrinkavamo 4 najčešća mita o strijama!

Da li verujete u ove mitove o strijama?

Mit #1: Od strija pate samo žene

Plastični hirurzi su uspešno raskrinkali ovaj mit: pol nema nikakve veze sa formiranjem strija, pošto se one mogu formirati i kod žena, i kod muškaraca. Iako se strije dešavaju kod oba pola, žene su zapravo mnogo glasnije, kada je reč o iznošenju ovog problema na društvenim mrežama, i generalno online. Žene su mnogo svesnije promena na telu, posebno tokom i posle trudnoće, kada su sve promene mnogo vidljivije. Dodatni faktori koji povećavaju izgled strija jesu jo-jo dijete i značajan gubitak ili dobitak kilograma. Osim toga, strije se mogu razviti i tokom normalno procesa rasta i razvoja tela, tako da nisu rezervisane samo za žene.

strije

Mit #2: Strije se dobijaju samo gojenjem

Iako gojenje može uzrokovati pojavu strija, postoje i drugi značajni faktori koji doprinose njihovom nastanku. Strije mogu nastati usled širenja kože, kao disbalans kolagenih i elastičnih tkiva, što rezultira vidljivim dermalnim ožiljcima u vidu strija. Nastanak strija je usko vezan sa godinama, genetikom, hormonima i dr.

Povezano: 2 sastojaka koja pobeđuju celulit, proširene vene i strije

Mit #3: Ne možete sprečiti nastanak strija

Strije koje su nastale genetskom predispozicijom, se zaista ne mogu sprečiti, ali one koje nastaju naglim gojenjem itekako mogu. Ako održavate zdravu težinu i ishranu, i izbegavate nagle promene težine, sa sigurnošću možete izbeći i pojavu strija. Šansa za nastanak strija je genetska: neke osobe imaju prirodnu šansu za njihov nastanak, jer im je koža veoma rastegljiva. Druge osobe su jednostavno podložnije njima. Osim toga, redovna hidratacija kože tela može sprečiti nastanak strija, jer će kožu učiniti elastičnijom.

strije

Mit #4: Ne mogu se tretirati

Postoji mnogo dostupnih opcija kojima možete smanjiti izgled strija. Ipak, nisu sve strije iste. Tip i boja strija umnogome utiče na način tretiranja. Strije koje su crvenkaste boje (nastale nedavno) se mnogo lakše tretiraju od onih sa belom ili srebrnkastom bojom. Iako možete značajno popraviti njihov izgled, strije ne mogu nikada u potpunosti otići. Strije su zapravo ožiljci, a njih je uvek teško u potpunosti obrisati.

Pročitajte još i: Strije – lakše ih je sprečiti nego ukloniti

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!