Da li ste preterano znojite dok spavate? Ovo su potencijalni razlozi!

noćno znojenje

Svako ko se nekada probudio u vlažnom čaršavu i natopljenoj pidžami zna da to nije nikako prijatan osećaj. Preterano znojenje tokom noći čini da se osećamo neugodno, a ujedno dodajete novi veš vašoj gomili za pranje. Ako te primetili da se pojačano znojite tokom noći, sasvim je logično da ste u potrazi za odgovorima. Dobre vesti su da je ovo znojenje potpuno normalan odgovor tela na određene situacije. U nastavku donosimo potencijnalne razloge za noćno znojenje.

7 razloga za noćno znojenje

#1: Toplota i vlažnost

Ako je vaše okruženje za spavanje pretoplo, vaše telo će se znojiti dok spavate. Ovo zvuči očito, ali nije uvek lako pogoditi idealnu temperaturu za spavanje. Takođe, pratite vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj spavate. Trebalo bi da vaša spavaća soba bude rashlađena na oko 18 C – uvek pre spavanja otvorite prozor ili uključite ventilator kako biste postigli ovu temperaturu. Osim toga, i pidžama i posteljina uticače na temperaturu vašeg okruženja za spavanje.

#2: Izbor materijala

Obratite pažnju na materijale u kojima spavate – pidžama i posteljina. Ne želite da se “natrontate” odećom, zato birajte lagane materijale koji dišu. To znači da izbegavate materijale poput poliestera, najlona, i pamuka, i držite se vune, lana, viskoze, liocela. Postarajte se da su vam ćebad i posteljina pogodni za godišnje doba i promenite jorgan spram temperaturnih prilika.

noćno znojenje

#3: Alkohol pre spavanja

Jedan od krivaca za noćno znojenje jeste i konzumiranje alkohola pre odlaska u krevet. Alkohol ubrzava rad srca i opušta disajne puteve, čime postaje teže da dišete – sve ovo povećava temperaturu tela, što čini da se pojačano znojite. Zato večernju čašu vina zamenite umirujućim napitkom poput čaja, mleka sa kurkumom, ili sveže ceđenim sokom.

#4: Stres i anksioznost

Ako nijedan od ovih razloga nije vaš razlog za znojenje, proverite nivoe stresa i anksioznosti. Kada ste pod stresom, vaš mozak reaguje, čime dolazi do fizioloških promena u telu: pojačanog rada srca i otpuštanja hormona. Ovo sve može dovesti do pojačanog znojenja. Zato pokušajte da uvedete umirujuće rituale pred spavanje, i obavezno smanjite izloženost ekranima pre odlaska u krevet.

#5: Neželjeni efekat lekova

Neki lekovi mogu dovesti do pojačanog znojenja tokom noći. Ovo je posebno tačno kod antidepresiva i lekova za dijabetes. Osim toga, i lekovi protiv bolova i neki suplementi mogu dovesti do pojačanog znojenja (kalcijum i niacin).

noćno znojenje

#6: Hormonske promene

Hormonske promene mogu biti značajan uzročnik noćnog znojenja. Ako prolazite kroz menopauzu ili menstrualni ciklus, možete iskusiti pojačno znojenje tokom noći. Stručnjaci predlažu da u tom slučaju pokušate da se rashladite, da otkrijete ekstremitete ili stavite rashlađenu krpicu na čelo.

#7: Medicinska stanja

Ako ništa od navedenog ne izgleda kao vaš uzrok noćnog znojenja, popričajte o medicinskoj istoriji sa doktorom, kao i o medicinskim stanjima, koja uzrokuju da se pojačano znojite. Jedno posebno, ali retko stanje, jeste poremećaj znojenja – hiperhidroza. Ovo nije ozbiljno stanje, ali može biti frustrirajuće.

Pročitajte još i: 6 načina kako da sprečite prekomerno znojenje

error: Content is protected !!