10 saveta kako da održite novogodišnje odluke tokom cele godine

novogodišnje odluke

Velika je verovatnoća da ste nekada napravile listu novogodišnjih odluka, koje potom niste održale. Ove godine, prekinite ciklus zapisivanja odluka i njihovih kršenja. Ako je vaša novogodišnja rezolucija u globalu da vodite računa o sebi i budete zdravi, imaćete mnogu bolju godinu, ako održite te odluke. Zato vam u nastavku donosimo 10 saveta kako da održite novogodišnje rezolucije tokom cele godine.

Kako da održite novogodišnje odluke cele godine?

#1: Budite realistični

Najsigurniji način da ne održite ono što ste obećali krajem godine, jeste da postavite cilj koji je sam po sebi neodrživ. Na primer, ako ste odlučiti da više ne jedete vašu omiljenu (a nezdravu) hranu – sigurno ćete nekada pokleknuti. Umesto toga, zapišite cilj koji je održiv, poput izbegavanja te hrane mnogo češće, nego što to činite sada.

#2: Isplanirajte unapred

Nemojte određivati novogodišnje odluke baš na samo veče dočeka. Ako čekate do poslednjeg trenutka, vaša odluka će biti bazirana na stanju uma baš toga dana. Umesto toga, popišite novogodišnje rezolucije dosta pre 31. decembra.

novogodišnje odluke

#3: Razradite plan

Odlučite kako ćete se nositi sa iskušenjima koja će vas čekati tokom naredne godine. Zalepite spisak sa odlukama na vidljivo mesto, i svaki dan se podsetite. Praktikujte pozitivno razmišljanje, i razgovor sa sobom, ili podsetite sebe kako određeno “loše ponašanje” utiče na vaš cilj.

#4: Napravite spisak “za” i “protiv”

Kako biste održali odluku koju ste doneli, najbolje je da za svaku pojedinačno napišete spisak “za” i “protiv” – odnosno, šta ćete pozitivno dobiti ako je održiti, a šta ćete negativno osetiti ako je ne održite. Zamolite čak i druge da doprinesu ovoj listi. Uvek nosite listu sa sobom, kako bi vam bila pri ruci da održite donete odluke.

#5: Nagradite sebe

Ovo ne znači da potrošite pola plate kako biste se počastili (iako vam je cilj bio štednja), ili da pojedete celu kutiju pralina (ako vam je cilj bio da se zdravije hranite). Umesto toga, proslavite svoj uspeh, tako što ćete počastiti sebe nečim što se ne protivi vašim novogodišnjim odlukama. Ako ste na primer, smršali određeni broj kilograma, nagradite sebe tako što ćete kupiti novu fitnes odeću, ili otići u bioskop.

novogodišnje odluke

#6: Nemojte biti strogi prema sebi

Ako vam se ponekada desi da “skliznete” u novogodišnjoj odluci, nemojte biti previše strogi prema sebi. To vam neće pomoći da ostvarite cilj. Radite svakog dana najbolje što možete, i gledajte na stvari u ritmu “dan po dan”.

#7: Pratite svoj napredak

Pratite svaki korak malog uspeha. Kratkoročne ciljeve je lakše ispuniti, a svako malo postignuće će vas dodatno motivisati. Umesto da se fokusirate da neki veći cilj (uštedu u određenoj svoti, gubitak određenog broja kilograma ili opremanje celog stana), radije se fokusirajte na manje međuetape (ušteda npr. 10% od plate, gubitak 3 kg, kupovina jedne fotelje za stan itd). Pišite mali dnevnik ovih postignuća, koji će vam pomoći da održite novogodišnje odluke i ostanete u progresu.

#8: Pričajte sa ostalima o novogodišnjim odlukama

Vaše novogodišnje odluke ne treba da budu tajna. Podelite ih sa porodicom i prijateljima, koji će biti tu za vas da vas podrže u odluci da menjate sebe na bolje. Najbolji scenario je da ćete među prijateljima naći onog koji deli vaše novogodišnje odluke i koji će vas motivisati dodatno.

novogodišnje odluke

#9: Budite istrajni

Stručnjaci kažu da je potreban 21 dan da nova aktivnost postane usvojena navika, a 6 meseci da postane deo vaše ličnosti. Ove promene se ne dešavaju preko noći, stoga budite istrajni i strpljivi.

#10: Trudite se dalje i dalje

Ako ste potpuno ostali bez motivacija za ispunjenje novogodišnjih odluka, već sredinom februara, nemojte padati u očaj. Počnite sve iz početka. Dajte sebi 24h sata da radite šta god poželite – prekršite baš sve novogodišnje odluke. Posle tog perioda, sve “loše odluke” koje ste napravili, nagomilaće se jedna na drugu, što će vas brzo vratiti nazad na putanju.

error: Content is protected !!