Važnost higijene pre i nakon odlaska na bazen

Osim što predstavlja izvor uživanja i mnogima omiljene letnje zabave, kupanje u bazenu sa sobom nosi i prilično visok rizik od pojave brojnih bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija. Taj rizik, značajno možete da smanjite ukoliko pre i nakon odlaska na bazen obavljate odgovarajuću ličnu higijenu.

Zašto kupanje u bazenu nosi rizik od nastanka infekcija?

Prisustvo hlora u bazenima, mnogima se čini kao dovoljna sigurnosna mera na putu do sprečavanja nastanka infekcija. Međutim, ono što je potrebno da znate, jeste da koncentracija hlora u bazenima nije uvek ista i nije uvek dovoljna kako bi uništila baš sve postojeće bakterije, viruse i gljivice koje se mogu preneti.

Sa druge strane, čak i kada je koncentracija hlora dovoljna, postoje određena mesta, kao što je recimo ivica bazena, koja su i dalje nezaštićena i na kojima vrebaju izvori zaraza. Ešerihija, kandida, humani papiloma virus, ureaplazma ili mikoplazma samo su neki od opasnih napadača vašeg zdravlja na bazenima.

Zato, posavetovaćemo vas kako pravilno da održavate higijenu pre i nakon korišćenja bazena.

Higijena pre korišćenja bazena:

Ono što treba da praktikujete kao obavezno, jeste da se neposredno pre odlaska na bazen istuširate. Takvim ponašanjem, postupićete odgovorno ne samo prema svom, već i prema zdravlju svih ostalih kupača u bazenu.

  • Po ivici bazena nikada ne hodajte bosi, već u papučama koje su čiste i koje koristite isključivo za bazen i da nikako ne sedate na ivicu bazena.
  • Kupaći kostim koji nosite, potrebno je da bude uvek besprekorno čist, kao i peškir koji koristite. Nikada nemojte pozajmljivati peškir i ukoliko je peškir vlažan, nemojte ga spuštati na ivicu bazena, jer se tako na njemu mogu razviti uzročnici infekcija koji kasnije, sa ponovnom upotrebom peškira mogu doći u kontakt sa vašom kožom i inficirati vas.
  • Kada se nalazite u vodi, nemojte gutati vodu iz bazena i nemojte gnjuriti bez upotrebe zaštitnih naočara. Na taj način, sprečićete pojavi dijareje, kao i pojavu konjuktivitisa.

 

Higijena nakon korišćenja bazena:

Nakon korišćenja bazena, ono što je neophodno da uradite, jeste da se u što kraćem vremenskom periodu istuširate i to najpre gelom za tuširanje koji uobičajeno koristite, a zatim i sodom bikarbonom. Pritom, posebno se bazirajte na regije tela koje su sklone pojavi bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija, a to su genitalna zona, stopala i pazuh.

Sodu bikarbonu, potrebno je da u količini od oko jedne pune supene kašike, rastvorite sa oko 50 ml vode. Tu mešavinu utrljajte na kožu, a zatim je isperite. Na taj način, zaštitićete se od eventualno prisutnih uzročnika infekcija na vašoj koži ili sluzokoži.

Takođe je važno da se nakon svakog korišćenja bazena temeljno umijete i da operete kosu.

error: Content is protected !!