Mozak u formi – Redovno vežbanje pozitivno utiče i na mozak

Postoji mnogo dobrih razloga zašto je bitno da ostanete fizički aktivni. Vežbanje drži gojaznost na odstojanju i smanjuje šanse za razvoj bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa. Ali, postoji još jedna prednost vežbanja koja i nije baš dobro poznata – čini da budete pametniji! Zato neka redovno vežbanje postane deo vaše svakodnevne rutine.

Vežbanje ima brojne neviđene efekte na mozak – povećava memoriju i unapređuje vašu sposobnost učenja. Jednostavno rečeno, redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od kognitivnog oštećenja i demencije. Kada vežbate, vaše telo je u aktivnom režimu, koji pomaže da poboljšate cirkulaciju krvi i dotok kiseonika u mozak.

Vežbanje ne znači da morate ići u teretanu. Samo 30 do 40 minuta umerenog vežbanja, poput hodanja ili 15 do 20 minuta energičnog vežbanja, poput trake za trčanje, sve je što vam treba svaki dan.

10 prednosti vežbanja za mozak

1. Smanjuje stres i anksioznost

Vežbanje oslobađa dopamin, endorfin i norepinefrin, koji poboljšavaju kognitivno funkcionisanje, raspoloženje i nivo budnosti. Takođe, oslobađa hormone stresa – kortizol i adrenalin.

2. Bori se protiv depresije

Naporan trening je odličan u borbi protiv simptoma depresije. Depresija je mentalno stanje koje ograničava sposobnost neurotransmitera da podstiču bolju komunikaciju u celom mozgu i smanjuje sposobnost mozga da se prilagodi novim situacijama. Vežbanje povećava nivo neurotrofičnog faktora (BDNF), proteina koji pomaže da neurotransmiteri efikasno obavljaju svoje funkcije.

3. Smanjuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti

Fizička ili mentalna aktivnost smanjuje rizik od pojave demencije ili Alchajmerove bolesti, dva kognitivna problema povezana sa starenjem. Vežbanje poboljšava protok kiseonika i cirkulaciju krvi u mozgu, što rezultira višim nivoom BDNF.

Povezano: Vežbanje za one koji ne vole klasične treninge – 3 predloga!

Prethodna1 of 3Sledeća

error: Content is protected !!