Ispucali kapilari – ružan problem lepih nogu

By  |  0 Comments

Među brojne vizuelno nedopadljive promene koje se mogu javiti na koži, ubrajaju se i ispucali kapilari ili telagiektazije. Ova pojava predstavlja vidljive, trajno proširene krvne sudove, koji se nalaze u površinskim slojevima kože i karakterišu je tačkaste, linearne ili zvezdaste, ljubičaste ili crvene promene na koži.

Zašto nastaju ispucali kapilari?

Dimenzija u rasponu od 0,5 do 1mm, ispucali kapilari se javljaju čak 4 puta češće kod ženske populacije. Uglavnom nastaju na regijama kože nogu i to na delovima ispod kolena, na zglobovima ili na butinama, ali neretko i na licu, obrazima, na bradi ili oko nosa.

Razlozi zbog kojih nastaju ispucali kapilari su različiti. Uglavnom i najčešće se odnose na probleme proširenh vena i oslabljenu cirkulaciju. Oni, opet, nastaju zbog kontinuiranog višesatnog neprekidnog stajanja, usled koga noge trpe napor i pritisak.

Zatim, ispucali kapilari mogu nastati i usled preduge izloženosti štetnim UV zracima tokom sunčanja, usled homonalnih promena u organizmu tokom trudnoće, uzimanja kontraceptivnih pilula ili puberteta.

Kako se rešiti ispucalih kapilara?

Obzirom da je sa već nastalim problemom ispucalih kapilara veoma tečko i čak gotovo nemoguće izaći na kraj, najbolje je na njihovu pojavu delovati preventivno i u što većoj meri smanjiti prisutnost faktora koji ih mogu uzrokovati.

  • Dakle, koliko god je to moguće, izbegavajte kontinuirano višesatno stajanje, a nakon svakog fizičkog napora gde su vam noge bile angažovane noge, odmorite.
  • Ne izlažite se sunčevim zracima, ukoliko na sebe prethodno niste naneli zaštitnu kremu za sunčanje i sprečavanje delovanja UV zraka.
  • Vodite računa o hormonalnom balansu u svom organiymu i hranite se zdravo, jer zrava ishrana čuva kako celokupno zdravlje organizma, tako i zdravlje venskog sistema. On je, kao što smo pomenuli, najčešće odgovoran za pojavu ispucalih kapilara.
  • Na već ispucale kapilare, najbolje je da delujete što pre, tj.u fazi u kojoj ne predstavljaju dugo zastupljen i razvijen estetki problem. U toj fazi, moguće ih je umanjiti i sprečiti njihovo dalje širenje.
  • Delovanje na ispucale kapilare u toj, dakle početnoj fazi, možete vršiti tako što ćete ih svakodnevno mazati nekim od gelova ili masti koje su namenjene otklanjanju proširenih vena i kapilara. Takođe, svakodnevno i u dovoljnoj meri odmarajte ili umerenim tempom i u umerenom trajanju šetajte.

Rešite se ovog ružnog estetskog ali i zdravstvenog problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!