10 namirnica koje su bogate VODOM za hidrataciju tela iznutra

namirnice

Ispijanje dovoljne količine vode svakog dana je veoma važno, ne samo za čitav organizam, već i za zdravlje vaše kože. Osobe koje piju 2-3 litre vode na dan imaju jedriju i hidriraniju kožu. Ako želite da vaša koža bude jedra, tonirana i hidrirana, morate redovno ispirati štetne toksine iz tela. U tome je prvi korak ispijanje preporučenih 8 čaša vode na dan. Ipak, značajnu količinu tečnosti unosimo i kroz namirnice, posebno one koje su pune vode. Zato vam u nastavku donosimo koje namirnice sadrže najveći procenat vode, i tako mogu pomoći hidriranju kože i tela iznutra!

Ove namirnice hidriraju telo iznutra:

#1: Krastavac

Krastavac spada u namirnice koje sadrže rekordno najveći procenat vode u sebi – čak 95%! Ubacite ga u redovnu ishranu, kako biste osvežili organizam iznutra. Krastavci su puni kalijuma, i drugih protivupalnih sastojaka. Osim toga, redovna konzumacija krastavaca može preventivno delovati na šlog i poboljšati zdravlje mozga.

#2: Lubenica

Sočna i slatka, lubenica je omiljeno letnje voće (zapravo povrće!). Sadrži čak 92% čiste vode, i predstavlja jedan od najboljih načina da se hidrirate tokom leta. Lubenica sadrži i druge nutrijente, poput vitamina A, B6 i C, kao i likopena i antioksidante.

namirnice

#3: Zelena salata

Hrskava iceberg salata je puna vitamina A i K, uz kalijum i cink. Ali to nije razlog zašto je pominjemo na ovoj listi – njena količina vode je čak 95%! Zdrava porcija zelene salate je jedan od najboljih načina da hidrirate orzanizam.

#4: Spanać

Spanać je jedno od najzdravijih lisnatih povrćki, a osim što sadrži visoke nivoe gvožđa, ovo povrće je takođe puno vode. Sadrži oko 91% vode i smatra se veoma beneftinim za hidrataciju. Prisustvo kalcijuma, magnezijuma, vitamina A i K čini ovo povrće najzdravijim!

#5: Paradajz

Da li ste znale da paradajz sadrži oko 95% vode? Ova povrćka bogata likopenom ne samo da održava imjuni sistem zdravi, već i je odlična i za kožu i oči. Zato ubacite paradajz u više oblika u ishranu, i vidćete rezultate!

namirnice

#6: Pečurke

Pečurke sadrže oko 92% vode, i predstavljaju još jednu zdravu namirnicu koju treba redovno jesti. Pečurke imaju mnogo benefita, pored vode, tu su i velike količine vitamina B2. Ova povrćka čini da se osećate punim energije, time što smanjuje osećaj umora. Pečurke su zdrave i za kožu i nervni sistem.

#7: Jabuke

Jedna jabuka dnevno ne samo da održava naš organizam zdravim, već ujedno hidrira telo. Jabuke sadrže oko 86% vode. Ako dodate ovu sočnu voćku u ishranu, telu ćete pružiti mnogo vitamina i antioksidanata, koji su od ključne važnosti za telo i kožu.

#8: Tikvice

Da li ste znale da tikvice sadrže oko 90% vode? Ne samo to, već ova povrćka pomaže u gubitku kilaže. Prisustvo antioksidanata, magana, kalijuma, i vitamina A i K dodatno čini ovu povrćku must-have namirnicom u ishrani.

#9: Brokoli

Svi znamo koliko je brokoli zdrav, ali nisu svi fan ove zelene povrćke! Osim toga što telo snabdeva vitaminima A i K, gvožđem, kalcijumom i folnom kiselinom, brokoli sadrži oko 90% vode. Zato ga ubacite u ishranu!

namirnice

#10: Pomorandža

Ako sok od ceđene pomorandže nije deo vašeg doručka, evo zašto bi trebalo da ga uključite u ishranu. Pomorandže sadrže više od 86% procenata vode. Bez obzira na tip pomorandži koji preferirate, one će hidrirati telo i snabdeti ga vitaminom C.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!