Crna limunada: Efikasni napitak za prolećni detox organizma

crna limunada

Pošto je proleće uveliko stiglo, kroz naše misli se redovno provlače ideje poput dijete, mršavljenja, redovnog vežbanja, ali i detox-a posle duge zime. Lako je uživati u gurmanskim obrocima i nezdravoj hrani, ali posledice tih navika su vidljive. Zato s dolaskom proleća, rado pribegavamo isprobanim metodama detox-a i čišćenja organizma. Kako biste otpočeli detox u kućnoj verziji, donosimo vam recept za crnu limunadu – tamni napitak koji oduševljava fitnes-zaluđenike na društvenim mrežama. Crna limunada zvuči misterozno i izgleda prilično cool, zar ne? U nastavku donosimo recept, kao i benefite ovog detox napitka!

Zašto je crna limunada crne boje?

Ako ste mislili da se crna limunada pravi od crnih limuna (?!) – varate se! Ukus ovog napitka je isti kao i kod “žute” limunade, a jedina razlika je prisutnost aktivnog uglja, koji boji limunadu u crnu boju. Aktivni ugalj je upravo taj sastojak koji vrši detox organizma, i smanjuje nivoe holesterola u krvi. Vitamin C iz limuna je vitalan nutrijent koji daje energiju i pročišćava organizam. Ako volite dodatke u limunadi, uvek možete dodati mleveni đumbir, llistiće mente ili malo cayenne papričice u prahu!

crna limunada

Zašto je crna limunada zdrava?

Limun snabdeva telo elektrolitima poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, bez šećera i ugljenih hidrata, koji se često nalaze u sportskim napicima. Limun deluje kao antioksidant, pomaže imunom sistemu i pročišćava jetru i stimuliše je da otpusti toksine. Aktivni ugalj upija neželjene toksine iz tela, snižava holesterol i čisti organizam na prirodan način. Ova dva sastojka u kombinaciji daju savršen i ukusan detox napitak, koji će prijati svakome.

Povezano: Dijeta sa limunadom – 3 kg manje za 14 dana

Oprez sa aktivnim ugljem

Aktivni ugalj, koji se nalazi kao sastojak crne limunde može uzrokovati probleme osobama koje piju lekove. Porozna struktura uglja može upiti “dobre” hemikalije iz lekova, i time smanjiti njihovo dejstvo. Zato nutricionisti prepoučuju da se crna limunada pije najmanje DVA sata nakon uzimanja lekova. To znači da ne bi trebalo da je poslužite pre pitanja da li ta osoba konzumira lekove. Osim toga, aktivni ugalj upija i zdrave nutrijente iz voća i povrća, zato nemojte piti crnu limunadu uz salatu ili porciju voća, već pre ili posle.

crna limunada

Crna limunada – recept

Sastojci:

  • 4 čaše mineralne, negazirane vode
  • Sok od 1,5 limuna
  • 2 kašike meda
  • 1 kapsula aktivnog uglja

Priprema:

Ubacite sve sastojke u blender i blendajte tečnost oko pola minuta. Naspite limunadu u čaše, i dodajte par kriški limuna.

crna limunada

Uživajte u ovom detox napitku crne boje!

Pročitajte još i: Pink lemonade – 3 recepta za hit roze napitak

error: Content is protected !!