Kupina – savršena za anemiju, jača imunitet

Kupina je jako ukusno voće puna je hranjivih i lekovitih sastojaka. Iskoritite maksimlano sezonu kupine i saznajte na koji način možete upotrebiti najbolje ovo zdravo voće. Jer pored toga što je zdravo, ukusno i primamljivo ona se koristi kao zdrav lek u borbi protiv mnogih bolesti.

Uticaj na  celokupno funkcionisanje metabolizma

Kupine imaju veliki uticaj na regulisanje problema vezanih za probavu, cirkulaciju, jačaju imunitet. Poboljšavaju i regulišu krvi pritisak, jačaju imunitet i apetit. Nećete osećati malaksalost i lakše ćete podnositi ove vrele dane ako kupine budu bile deo vašeg menija.

Listovi kupine

Listovi kupine prirodno su sredstvo protiv dijareje i dehidriranosti organizma. Na najbolji način ćete iskoristiti listove ako od njih napravite čaj. Sjajan je, pomaže kod problema vezanih za želudac, za hroničnu upalu slepog creva. Leči uspešno osipe na koži i lišajeve. Proverite koliko su sjajni listovi kupine.

list i plod kupine

Kupinovo vino – Uticaj na krvnu sliku

Od plodova kupine pravi se kupinovo vino, lek koji je izuzetan za osobe koje imaju problema sa anemijom i sa niskom procentom gvožđa u organizmu. Ovaj lek izuzetno je bogat vitaminima i mineralima. Rezultati učinka vide se nakon svakodnevnog uzimanja kupinovog vina  u periodu od mesec dana. Preporuka je da se ne uzima više od 1 čaše, pola sata pre jela, jer se ipak izvestan procenta alkohola nalazi u ovom napitku.

[adsense_inserter id=”12825″]

Napravite same domaće kuponovo vino

Recept:
5 kg. kupina pomešajte sa 1 kg. šećera. Stavljajte neizmenično red kupina, red šećera, u čiste tegle. Važno je da tegle ne punite do vrha, već negde oko 2/3 tegle. Poklopite poklopčićima ili tanjirićima i povremeno promešajte sadržaj tegle. Ovako pripremljene kupine treba da stoje dve do tri nedelje.

kupinovo vino

Nakon toga, kupine koje su se digle na površinu i izdvojile iz mase treba odstraniti, sadržaj procediti kroz gazu. Kupinovu tečnost stavite u čiste tegle od 6-9 dana. U ovoj fazi talog od soka ostaje na dnu i važno je prilikom ceđenja da se talog ne pomeša sa sokom, treba ga precizno odvojiti. Nakon ovog perioda stavite tečnost u čiste prokuvane flaše, povežite ih višestrukom gazom i ostavite ih na tamnom, mračnom mestu.

Posle  7 dana vino je spremno za konzumiranje. U ovoj završnoj fazi, potrebno je vino pravilno zatvoriti. Najbolje je da to bude čep od plute.

Autor teksta: “Kupina – savršena za anemiju, jača imunitet”, Jovana Jelača

error: Content is protected !!