Promene sa kožom tokom izolacije: Kako da ih sanirate?

koža tokom izolacije

Tokom kućne izolalcije, sa povećanim vremenom provedenim uutra, tokom pandemije korona virusa, vaše telo se prilagođava na novu rutinu. Vaša koža – najveći organ vašeg tela, tako đe se “muči” da otkrije šta se dešava. Ako mislite da ne možete naškoditi koži, dok ste unutra – grešite! Iako smo manje izloženi suncu, i ne nosimo šminku, tokom izolacije se mogu javiti neki drugi problemi sa kožom, a mi vam otkrivamo kako da ih sanirate!

Problemi sa kožom tokom izolacije

#1: Osetljiva i suva koža = preterujete sa čišćenjem

Ako ste do sada koristili intezivne tretmane za čišćenje lica, umivalice sa salicilnom kisleinom i jake pilinge – vreme je da to promenite, jer više ne provodite onoliko vremena van kuće kao pre. Ukoliko ste nastavili sa dosadašnjom rutinu, vrlo je verovatno da vam je koža sada suva i osetljiva, jer ste oštetili prirodni zaštitni sloj kože, čime ona gubi vlagu i postaje podložnija uticajima iz okoline.

Povratite koži balans, tako što ćete koristiti blaga mleka ili gelove za umivanje bez sulfata, i slojevitu hidrataciju (tonik, serum sa hijaluronom, pa krema). Takođe, morate obnoviti i lipidni (masni sloj kože), preparatima sa peptidima, ceramidima i uljima.

Predlažemo vam Skinology DERMA CALM masku za lice, koja umiruje osetljivu kožu, sa arganom i bisabololom.

osetljiva koža

#2: Beživotan ten bez sjaja = preskačete čišćenje

Ukoliko smatrate da ne treba kožu čistiti, samo zato što ne izlazite napolje – znajte da jako grešite! Koža svakodnevno izlučuje višak sebuma, odbacuje mrtve ćelije, nezavisno od toga da li ste bili napolju. Zato je potrebno da održavate redovnu jutarnju i večernju rutinu čišćenja kože, kako vam ten ne bi bio sivkast, mat i bez sjaja.

Uvrstite u rutinu proizvode na bazi vitamina C, kao i adekvatne pilinge, nakon koji mora ići slojevita hidratacija!

Povezano: Najbolji saveti za korišćenje seruma sa vitaminom C

#3: Pogoršanje akni i upala = stres i loša ishrana

Vanredno stanje donelo je mnogima anksioznost, stres i sve neminovne psiholološke posledice, koje utiču i na zdravlje i izlged kože. Ukoliko ste primetili pojačanu pojavu akni, upala i mitisera tokom ovog perioda, znajte da ima veze sa stresom. Ipak, iako stres ne možete otkloniti, najbolje je da organizam ne trujete dovoljno lošom ishranom, baziranom na ugljenim hidratima i slatkišima.

Znajte da kada pojedete ove namirnice, insulin iz pankreasa čini da lojne žlezde ispod kože proizovde više sebuma, a to ja glavni recept za bubuljice.

Mi vam predlažemo Skinology Skin Rescue masku za lice za problematičnu i aknoznu kožu, sa niacinamidom i ihtiolom.

bubuljice i akne

#4: Otečenost i podbulost = previše spavate

Ukoliko koristite sve čari kućne izolacije da biste se konačno naspavali, znajte da san duži od 8 sati usporava krvotok i limfotok, što u biti izaziva otečstno i podbulost kože. Rešenje da suzbijete ovaj problem jeste da masirate lice hladnim rolerom (ili kašikama), kao i da nanosite serume i kreme sa efektom hlađenja. Ipak, najbolje je da vreme spavanje ograničite na 8-9 sati dnevno.

Povezano: Roler od žada protiv otečenosti lica

#5: Tamni podočnjaci = premalo spavate

Ukoliko gledate filmove ili serije do ranih jutarnjih sati, i tada upravo i zaspite, remetite protok krvi kroz sitne krvne sudove. Na taj način, zidlovi kapilara se steži u dotok krvi je usporen, Ovo je najviše vidljivo na tankoj kođi oko očiju, i u ovom periodu tamni podočnjaci mogu biti dosta vidljiviji.

Prvi korak je da imate zdravu rutinu spavanja (npr. 23h-7h) i da redovno provetravate sobu u kojoj spavate, a dodatak na to je antirid koji posvetljuje okoloočnu regiju.

nesanica

#6: Iritacija na koži = predugo nosite zaštitnu masku

Zaštitna maska je trenutno pomagalo bez kojeg ne izlazimo iz kuće. Ali, ukoliko posao zahteva da je nosite ceo dan, moguće je da će vam ostavite tragove na licu, u vidu iritacije. To se dešava zbog svojevrsne “mikroklime” koja nastaje ispod nje (vlaga, toplota i sebum).

Kako biste smanjili rizik od iritacije kože, masku uvek stavljajte na čistu kožu lica, koju ste hidrirali laganim sastojcima poput hijaluronske kiseline, nemojte koristiti ulja za lice i šminku. Posle nošenja maske, lice umijte nežnim sredstvom za umivanje i nanesite proizvod sa ceramidima ili skvalanom da obnovite barijeru kože.

Pročitajte još i: 5 beauty proizvoda koji će vam biti potrebni za prolećnu negu kože

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!