Ako ste ljubitelj čaja, i tražite novu inspiraciju za ovaj topli napitak – na pravom ste mestu! Praznični čajevi sadrže dodatke tipičnih božićih začina (klinčiće, orašliće, cimet, anis itd) i voće, poput jabuka, pomorandži i nara. Ovi čajevi su savršeni da se ugrejete onim hladnim zimskim jutrima ili da se opustite tokom poslepodneva, a možete ih piti i kao deo prazničnog doručka. U svakom slučaju, u nastavku smo vam pripremili 3 najbolja recepta za čaj sa ukusom praznika.
Praznični čajevi – 3 recepta
#1: Ljutkasti crni čaj sa božićnim začinima
Biće vam potrebni sledeći sastojci:
- Crni čaj (poželjno sa aromom pomorandže) u kesici ili rinfuzni
- Voda (filtrirana ili destilovana)
- Sveže pomorandže
- Sveže jabuke
- Štapići cimeta
- Celi klinčići
- Muskantni oraščić
- Piment
- Zvezdasti anis
Postupak:
1. Pripremite čaj u kesicama ili u rinfuzi. Neka voda proključa i potom je smanjite na tihu vatru, sklonivši je sa šporeta. Kada je ključanje prestalo, prelijte crni čaj. Ostavite ga da se natapa 3 minuta.
2. Dok se natapa: pripremite praznični mix začina. Pomešajte oraščić, anis, klinčiće i piment u infuzeru. Ili ih ubacite u prazne filter kesice za čaj.
3. Prebacite čaj u šerpicu. Isecite jabuke i pomorandže na tanke kriškice. Ubacite infuzer sa začinima, štapiće cimeta i isečeno voće u šerpicu sa čajem. Pustite da se sve krčka na tihoj vatri oko 30 minuta.
4. Kada ste spremni da servirate čaj, izvucite infuzer, izbacite voće i štapiće cimeta, sipajte čaj u šolje i ukrasite kriškama jabuke i pomorandže.
Povezano: 3 recepta za praznične napitke koji će vas ugrejati
#2: Crveni praznični čaj
Biće vam potrebni sledeći sastojci (za 9 šolja):
- 1/3 šolje rendanog svežeg korena đumbira
- 2 štapiće cimeta, smrvljena
- 8 šolja soka od nara
- 2 šolje vode
- 12 kesica čaja od đumbira
- 1/3 šojle meda
- Za dekorisanje: semenke nara i kriške pomorandže
Priprema:
Ubacite đumbir i štapiće cimeta u čistu kuhinbjsku krpu, vežite krajeve krpe gumicom, kako biste kreirali vrećicu i skloniteto sa strane.
2.Sipajte sok nara i vodu u šerpicu. Pustite da sve proključa i potom uklonite sa vatre. Dodajte kesice čaja, kao i napravljenu kesu sa začinima, poklopite i ostavite da se natapa 8 minuta.
3. Bacite kesice čaja i začinsku kesicu, i umešajte med. Služite toplo. Dekorišite sa semenkama nara, kriškama pomorandže i štapićima cimeta.
#3: Novogodišnji čaj od brusnice
Biće vam potrebni sledeći sastojci (za 14 šolja)
- 3 litre vode
- 400 g brusnica
- 2 šolje šećera
- Sok od 2 pomorandže
- Sok od 2 limuna
- 12 celih klinčića
- 2 štapića cimeta
Priprema:
1. U veliku šerpu, ubacite vodu i brusnice. Pustite ih da proključaju, smanjite toplotu i pustite da se sve krčka 30 minuta. Potom, ubacite, sok od limuna i pomorandže, klinčiće i štapiće cimeta.
2. Poklopite i ostavite da se sve natapa 1 sat. Servirajte i uživajte u ukusu brusnice!
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare