Zimska pretpraznična sezona je nezamisliva bez tradicionalnih toplih napitaka koji greju i dušu i telo! Možete ih piti dok ste ušuškani ispred TV-a, u novogodišnjoj pidžami i papučama. Ovi napici se vrlo lako prave, od svega par sastojaka, a garantujemo da će oduševiti vaše goste i ukućane! Još ako ih servirate u novogodišnjim šoljama – dobićete pun pogodak!
Topli praznični napici koji će vas oduševiti
#1: Topla bela čokolada sa pepermintom
Za ovaj napitak trebaće vam :
- 4 šolje mleka
- 250 grama bele čokolade, iseckane u komadiće
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice ekstrakta mente (manje ili više po ukusu)
- opcionalni topinzi: šlag, smrvljene mentol bombone, maršmelou
Priprema:
1. Mešajte mleko i iseckanu belu čokoladu u šerpici. Kuvajte je na srednje niskoj vatri, uz mešanje, dok smesa ne počne da se krčka i čokolada se ne otopi (ne sme da provrit, niti da čokolada zagori). Skinite šerpeicu sa vatre i pomešajte ekstrakte vanile i mente.
2. Servirajte toplo, uz topinge.
#2: Red Velvet topla čokolada sa šlagom od krem-sira
Sastojci:
- 4 šolje punomasnog mleka
- 1/2 šolje kristal šečera
- 300 grama poluslatke čokolade za kuvanje, grubo iseckane
- 2 kašičice crvene boje za hranu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 ohladjene slatke pavlake
- 120 grama omekšalog krem-sira (Ella)
- 1/2 šolje šećera
- prtstohvat soli
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema Red Velvet tople čokolade
- Sipajte mleko i šećer u šerpicu – neka se krčka na srednjoj vatri, mešajući, da se šećer rastopi.
- Skinite smesu sa vatre, i umešajte čokoladu sa žicom za mućenje. Dodajte boju i vanilu. Sipajte u šolje. Poslužite sa maršmelouom ili šlagom od krem-sira.
Priprema šlaga od krem-sira:
1. U posudi mikerom umešajte hladnu pavlaku dok ne dobijete meke vrhove (5-1o minuta). Počnite sa niskim obrtajima pa povećavajte. Ostavite sa strane.
2. Pomešajte krem sir, šećer, so i vanilu u činiji i izmutite mikserom, dok smesa ne bude kremasta. Ručno umešajte sa slatkom pavlakom dok smesa ne bude fluffy. Čuvajte u frižideru do upotrebe. Špricem ukrasite toplu čokoladu.
#3: Latte sa đumbirom
Sastojci:
- kafa
- punomasno mleko
- javorov sirup
- smedji šećer
- mleveni đumbir
- ekstrakt vanile
- klinčići
- štapići cimeta
- muskantni oraščić
- šlag i sirup od karamele za toping
Priprema:
Stavite sve sastojke u šerpicu i stavite da se kuvaju na niskoj vatri tokom 3 sata. Potom, prebacite jačinu vatre na jaču i kuvajte još 2 sata. Povremeno promešajte. Pre serviranja, dobro promešajte smesu. Ukrasite šlagom ili sirupom od karamele.
Pročitajte još i: Kako da napravite savršenu domaću toplu čokoladu?
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare