Dermatolozi savetuju: 6 navika u nezi kose koje treba izbegavati tokom zime

zimska nega kose

Nega kose je prava nauka – složićete se! Posebno u hladnijem delu godine, kada čak i najzdravija kosa primećuje znake suvoće, oštećenja i krtosti. Posebno ako je vaša kosa već hemijski ili termički tretirana – onda vas sigurno očekuje izazovna zimska sezone, što se tiče nege kose. Zato u pomoć priskaču saveti profesionalaca, i to dermatologa koji su posebno specijalizovani za kosu – trihologa! U nastavku delimo najbolje savete trihologa, a vezani su za navike u nezi kose koje moramo izbeći tokom zimske sezone.

Ove loše navike u nezi kose morate izbeći tokom jeseni i zime

#1: Prirodno sušenje kose tokom zime

Prirodno sušenje kose je uvek bolja opcija, ali tokom leta, kada se kosa brzo osuši, a time je ujedno poštedite i preterane količine toplote. Ipak, tokom hladnijeg dela godine, ovu praksu treba da izbegavate u potpunosti. Ne samo da će vam trebati večnost da ovako osušite kosu, već će kosa biti u veoma ranjivom stanju, čime rizikujete da se ona ošteti. Kada je kosa vlažna, postaje elastičnija i može veoma lako pući. Zato zimi češće primećujete “antenice” koje štrče sa površine kose (misleći da je to “frizz”).

zimska nega kose

#2: Korišćenje previše kondicionera

Žene neretko preteruju sa dubinskim pakovanjem kose 3 puta nedeljno, ili korišćenjem previše ulja. Dešava se da ovim previše manipulišete kosom, što može dovesti do kontraefekta i oštećenja kose i pucanja dlake na duže staze. Ako želite jaču hidrataciju kose, primenite “sendvič” metodu: nanesite kondicioner na vlažnu kosu, ostavite par minuta, i potom isperite. Potom, operite kosu šamponom, isperite i onda opet nanesite kondicioner ili masku.

Takođe, pre nanošenja kondicionera ili šampona, obavezno iscedite višak vode, kako proizvod na bi skliznuo sa dlake, budući da voda deluje kao barijera između dlake i proizvoda.

Povezano: Uvek uredna frizura – Kako da sprečite zimsko elektrisanje kose?

#3: Sušenje fenom kada je kosa previše mokra

Ako i vi zgrabite fen za kosu čim izađete iz kade, dok se kosa maltene cedi – prestanite to da radite! Previše toplote na natopljenoj kosi će zagrejati vodu na dlaci pre nego što ona ispari. Time ćete bukvalno skuvati sopstveenu kosu i isušiti skalp, što će dovesti do svraba i peruti. Zato mikrofiber peškirom pokupite višak vode posle pranja i nežno potapkajte vlasi. Nanesite sprej za termičku zaštitu kose i tek onda je sušite fenom.

zimska nega kose

#4: Izbacivanje proizvoda sa silikonom

Zapravo je mit da dlaka automatski postaje suvlja tokom hladnijeg dela godine. Ako je kosa već oštećena, zimi će izgledati suvlje, a tu je problem samo vreme i promena vlažnosti vazduha. Tokom zime, ima manje sunca, a ono prirodno reflektuje svetlosti na površini kose. Zato se čini da nam kosa leti više sija i da je zdravija, a da je zimi suvlja i matirana. Zato tokom zime nemojte preskakati ulja za kosu na bazi silikona.

Silikon je nepravedno demonizovan poslednjih godina, uz optužbe da otežava i masti kosu, stvara naslage itd. Danas, većina silikona koji se koriste u nezi kose su lagani i veoma lako se ispiraju, a silikonska ulja hidriraju vlas, čineće je glatkom i štiteći je od spoljašnjeg okruženja.

Mi vam predlažemo kultni MoroccanOil Argan Oil Treatment, sa uljem argana i laganim silikonima.

#5: Ređe pranje kose

Verovano mislite da zimi ne morate toliko ečsto prati kosu, s obzirom na to da se manje znojite, i smatrate da vam se kosa isušuje tokom hladnih meseci. Bez obzira na sve to, trebalo da kosu šamponirate 2 puta nedeljno, i da se fokusirate na skalp dok je perete. Zdrava kosa raste iz zdrave kože glave, a ona mora biti čista, kako bi folikuli nesmetano rasli. Nabavite masažer za skalp, kojim ćete još temeljnije uklonite naslage nečistoće, proizvoda za kosu, sebuma i zagađenja, sa kože glave.

zimska nega kose

#6: Često češljate kosu

Tokom hladnijeg dela godine, kosa nam se više mrsi, usled suvoće, vetra, šaleva i kapa. To će vas možda naterati da se više češljate. Međutim – nemojte! Ako se redovno šišate, koristite zaštitni sprej za kosu i tretirate kosu kondicionerom svaki put kada je perete – radite sve kako treba!

Umesto četki za tvrdim iglicama, zimi koristite četke sa fleksibilnim iglicama, koje će smanjiti tenziju i trenje na dlaku i fokusiraće se na jačanje kose. Na ovaj način, lako ćete razmrsiti kosu, bez lomljenja i pucanja.

Naša preporuka su Wet Brush četke za kosu sa Intelliflex iglicama, koje smanjuju oštećenje i pucanje kose, kao i opadanje, a pružaju raspetljavanje čvorova bez muke!

zimska nega kose

Pročitajte još i: Zimska nega kose – sve što treba da znate!

error: Content is protected !!