4 razloga zašto vam je potreban “color-safe” šampon ako farbate kosu

color safe šampon

Prema anketi jednog velikog brenda farbi za kosu, čak 92% žena je ofarbalo kosu barem jednom, u nekom momentu svog života. Tako da sigurno znate taj osećaj kada raskošna, blistava boja, odjednom poprimi čudnu nijansu, ili postane bleda i beživotna, svega par dana ili nedelja kasnije. Jedan od glavnih krivaca za izbleđivanje boje je šampon za kosu! Sigurno ste čule za “color-safe” šampone, namenjene farbanoj kosi, čija je uloga da čuvaju boju. Da li zaista vredi uložiti u ove formule, ili je to samo marketinški trik? Otkrivamo u nastavku!

Kako izgleda proces farbanja kose, sa hemijske strane?

Farba za kosu se sastoji od malih molekula. Kada se boja nanese na kosu, hemijiski alkalizator otvara spoljašnji sloj kutiule, kako bi omogućio molekulima farbe da prođu kroz kortekst dlake, i natalože novu boju. Posle ovog procesa, kosa se ispira hladnom vodom i neguje regeneratorom, koji će zatvoriti kutikulu, čuvajući molekule boje unutar dlake.

Veštački pigmenti imaju tendenciju da postepeno nestaju iz vlasi, i vaša kosa može postati bleda i beživotna, posle svega nekoliko pranja. Tvrda voda, neodgovarajući šamponi, alati za stilizovanje kose i produženo izlaganje suncu mogu uzrokovati izbleđivanje kose. Zato je prvi korak u tome nabavka “color-safe” šampona, koji će čuvati intenzitet boje!

Povezano: Pranje kose posle farbanja – sve što treba da znate!

color safe šampon

Zašto vam je potreban “color-safe” šampon?

#1: Jer ne sadrži sulfate

Najveći broj klasičnih šampona sadrži sulfate, jedinjena deterdženta, i to u procentu od oko 15%! Posao sulfata je da očisti nečistoću i ulja, i da dlaku ostavi škriputavo čistom! Ali, ovi isti sulfati skidaju molekule boje iz dlake, mnogo brže i temeljnije.

Jedinjenja za čišćenje u “color-safe” šamponima su mnogo blaža, i ne skidaju boju sa dlake. Ova blaga jedinjenja, koja treba da potražite u sastavu “color-safe” šampona su: sodium lauryl methyl isethionate, ammonium cocyl isethionate, cocamidopropyl hydroxysultaine, decyl glucoside, cocamidopropylamine oxide, sodium lauryl sarcosinate, and sodium lauryl sulfoacetate.

Mi vam predlažemo MKS Eco Color Care šampon za kosu, bez sulfata, sa uljem argana i konoplje.

#2: Jer sadrži antioksidante koji čuvaju boju

Šamponi namenjeni farbanoj kosi sadrže mnoštvo dobrih sastojaka, koji utiču na očuvanje intenziteta bojene kose: antioksidante, proteine, amino-kiseline. Ovi sastojci ojačavaju kutikulu dlake, i sprečavaju “curenje” pigmenta iz iste, čime se postiže dugotrajnija boja.

color safe šampon

#3: Jer sadrži sastojke koji prilagođavaju pH vrednost

Šamponi za farbanu kosu sadrže sastojke koji prilagođavaju pH vrednost, ali i UV filtere, koji farbanoj kosi daju blistavi sjaj, čime kosu održavaju vibrantnom.

#4: Jer hidriraju i neguju kosu

Osim što su “sulfate-free”, ovi zaštitni šamponi su formulisani sa dodatnim hranljivim i hidratantnim sastojcima (ulja, emolijensi i puteri), koji kosu pružaju dodatni boost nege i zaštite, posebno jer je farbana kosa hemijski tretira i zahteva jaču negu.

Naša preporuka je Revlon Professional RE-START Color Gentle Cleanser, šampon bez sulfata.

Pročitajte još i: 5 razloga zašto je dobro što farbate kosu?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!