Kako da efikasno zaštitite kosu od sunca – 4 načina

zaštitite kosu od sunca

Pored oštećenja na koži, izloženost štetnim UV zracima negativno utiče i na izgled vaše kose. Nastavite čitati ako želite da vam kosa bude kao iz snova jer vam otkrivamo 4 efikasna načina da zaštitite vašu kosu od jakog sunca.

Kosa se zbog sunca (ali i vetra, morske soli ili hlora iz bazena) isušuje i postaje gruba, teško se oblikuje i gubi sjaj, boja bledi, a vrhovi se lome. Ovo možete izbeći ako koristite sledeće 4 strategije nege kose.

I kosa pati od sunca!

Šešir

Pre izlaska na jako sunce (posebno između 11 i 15 časova), kako biste zaštitili kosu, ali i kožu glave od oštećenja od štetnih UV zraka, obavezno pokrijte glavu sa (platnenim ili slamnatim) šeširom širokog oboda (ili maramom ili kapom). Na ovaj ćete način zadržati vlagu u kosi i sprečiti izbeljivanje boje, ali i zaštititi lice, zadnji deo vrata, oči i uši.

Aloe vera gel

Ako želite da zaštitite i sprečite razna oštećenja kose koja se javljaju kad sunce “upeče”, ali i rešite se peruti, sprečite gubitak kose te stimulišete njen rast, 1 nedeljno nahranite vašu kosu i kožu temena glave aloe vera gelom. Namažite aloe vera gel dužinom cele kose i vlasište te ostavite da deluje pola sata pre nego što operete kosu toplom do hladnom vodom.

letnje frizure
Pogledajte i koje će frizure biti popularne ovog leta!

Vruća ulja

Zaštitićete kosu od štetnog delovanje sunčevih zraka, posebno ako tretman vrućim uljem ponavljate svake nedelje. Zagrejte ½ šolje maslinovog ulja (ili pomešajte različita negujuća ulja) u mikrotalasnoj ili na pari. Umasirajte ulje kružnim pokretima u kosu. Umotajte kosu u topli peškir i ostavite da deluje pola sata kako bi kosa upila ulje. Operite kosu kao i obično, pazeći da detaljno uklonite masnoću.

Proizvodi za kosu sa zaštitom od UV zračenja

Zaštitite kosu od izbeljivanja koristeći šampone, regeneratore, maske za kosu i ostale proizvode koje koristite, a koji se ne ispiraju sa UV filterima. Ovi proizvodu za negu kose sadrže proteine i vitamine, kao i antioksidanse i filtere za svetlost koji vašoj kosi vraćaju sjaj i štite je od izbeljivajućeg efekta sunca. Takođe, kad god možete opredelite se za sušenje kose prirodnim putem.

Povezano: Šta vam potajno oštećuje kosu tokom leta?

error: Content is protected !!