Kako da ređe perete kosu: Saveti i trikovi frizera koji zaista rade!

ređe pranje kose

Priznajte da je i vama nedeljni broj pranja kose veoma bitan, za planiranje ostalih obaveza! Nekada, čak i tri dana bez pranja kose mogu biti veliki uspeh! Svakako, čak i frizeri preporučuju da ne perete kosu prečesto, posebno ako imate suvu ili farbanu kosu. Neke dame se čak hvale da uspevaju i nedelju dana da ne operu kosu, a da ona i dalje izgleda (relativno) čista. Ako im ne verujete – nastavite da čitate, jer donosimo savete eksperata kako da ređe perete kosu!

Ređe pranje kose –  da ili ne?

Učestalost pranja kose zavisi od karakteristika vaše kose. Ako imate hemijski tretiranu kosu, suvu kosu, oštećenu kosu ili kovrdžavu, ređe pranje kose smanjuje suvoću dlake, što ujedno smanjuje lomljenje i gubitak kose.

Ako se ipak borite sa mašćenjem temena, može biti skoro nemoguće da “istrenirate” kosu na ređe pranje. Čak i tu, postoje “cake” kojima možete izbeći svakodnevno pranje kose.

Pranje kose jednom do dvaput nedeljno je sasvim dovoljno za većinu ljudi. Ključ je očistiti skalp i kosu, bez isušivanja, a to često znači ne koristiti jake šampone i nemati jako tvrdu vodu (ovo možete izbeći postavljanjem filtera na tuš).

Povezano: 5 načina kako možete kontrolisati mašćenje kose

Kako da imate “no-wash” sedmicu?

Kako biste uspeli da prolongirate pranje kose, probajte da kosu istrenirate da je ne operete nedelju dana. Za to će vam biti potrebne neke promene u navikama. Ova “no-wash” sedmica bi trebalo da započne pranjem kose pročišćavajućim šamponom (i to dvaput!). Posle pripremite masažer skalpa,suvi šampon i kondicioner.

Mi vam predlažemo Revlon Eksperience Purity šampon za temeljno čišćenje kože glave.

Tokom “no-wash” nedelje, napravite ove promene u navikama:

 • Prebacite se na šampon-čistač.
 • Nabavite gumeni masažer za skalp, kako biste temeljnije očistili naslage sa kože glave.
 • Nanesite kondiciner samo na krajeve.
 • Izbegnite ulja za kosu, i koristite leave-in kremu umesto toga.
 • Izbegavajte nanošenje proizvoda na koren kose, najmanje 2.5 cm od temena.
 •  Izbegavajte vrelu vodu (ona stimuliše rad lojnih žlezda i pojačava mašćenje)
 • Posegnite za suvim šamponom na sredini sedmice
 • Kada baš morate oprati kosu između dva pranja, odaberite 2 u 1 šampon sa kondicionerom.
 • Izbegavajte dodirivanje kose (ova praksa veoma masti kosu).

Trening kose za ređe pranje: po danima

 • Dan 1 je lak: imate čistu kosu, upravo ste je oprali šamponom-čistačem uz pomoć masažera za skalp, i lagano stilizovali
 • Dan 2: trebalo bi da izgleda poput dana 1, a damama sa masnom kosom biće možda potreban suvi šampon.
 • Dan 3: vaša kosa verovatno neće biti tako lepa kao prva dva dana – zato vežite kosu u “messy” punđu ili opuštenu pletenicu. Blago natapirajte koren, i nemojte praviti precizan razdeljak, jer ćete tako zamaskirati masan koren.
 • Dan 4 može biti ponovljen dan 3, ili u zavisnosti od tipa kose, možete kosu zakačiti u nisku punđu, ili visok konjski rep.
 • Dan 5: je verovatno dan za pranje tanke kose. Oni sa debljom dlakom ili kovrdžavom kosom bi mogli da izbegnu pranje kose danas, uz zalizani izgled ili šešir.

Zašto je ovaj trening dobar za kosu?

Cela ova praksa je namenjena “treniranju” kože glave da se manje masti, jer sa svakim šamponirannjem, mi skidamo prirodna ulja sa kože glave. Ovo deluje kao okidač na sebacealne žlezde da počnu da proizvode više masnoće, kako bi nadoknadnile “gubitak”. Što češće perete kosu i spirate prirodna ulja sa dlake,teme će više masnoće proizvoditi. Tu upadate u začarani krug pojačanog mašćenja kose. Zato probajte da ređeperete kosu, kako biste balansirali količinu sebuma koju vaš skalp proizvodi.

Pročitajte još i: DIY pročišćavajući šampon za dubinsko pranje kose – Efikasan, a jeftin!

error: Content is protected !!