Frizeri otkrivaju: Kako se PRAVILNO koristi lak za kosu?

lak za kosu

Ako je vaša prva asocijacija na lak za kosu – ulepljena i kruta frizura, tu smo da vas razuverimo! Ovakvi efekti, koje često vezujemo za upotrebu laka, se javljaju usled nepravilne upotrebe ovog hair proizvoda! Zato vam frizeri otkrivaju kako se PRAVILNO koristi lak za kosu! Posle ovih saveta, lak za kosu će vam postati omiljeni hair proizvod!

Ako ste novi u klubu fanova laka za kosu, najpre vam moramo otkriti da postoji ogromna paleta različitih lakova za kosu koji imaju drugačije namene: od onih koji daju volumen i teksturu kosu, pa sve do onih koji finiširaju frizuru i učvršćuju je! Ako i u vašem kupatilu mesecima stoji boca laka, a ne znate kako da ga uklopite u rutinu stilizovanja kose, u nastavku vam otkrivamo savete za pravilno korišćenje ovog proizvoda!

lak za kosu

Različite vrste lakova za kosu

  • Regularni (bez neke posebne oznake) – treba vam nešto da vam drži kosu pod kontrolom i “ukroti” antenice? Običan lak će odraditi ovaj posao.
  • Finishing – ovo je veoma jak lak. Kao što mu samo ime kaže, on se koristi kao poslednji styling proizvod na frizuri. On će vam dati čvrsti finiš i prelepi sjaj.
  • Texture – kako biste frizuri dali volumen i teksturu, bez težine, izaberite texture lak. On je sličan donekle efektu koji daje suvi šampon, ali neće upiti ulja sa skalpa, niti ostaviti trag.
  • Thermal – za sve one koji redovno koriste peglu, fen ili figaro, termički lak se koristi pre toplotnog stilizovanja kose, a osim što štiti, ovaj tip laka pruža vlažnost kosi.
  • Freeze – ovaj tip laka je u hair industriji poznatiji kao najjači tip laka, a vaša frizura će sa njim izgledati kao zeleđena. Nijedna dlaka ili lokna se neće pomeriti.
  • Volumising – Ovaj tip laka za kosu će vašu kosu učiniti punijom, gušćom i izdignutom. Ovaj tip laka se nanosi u koren kose, što znači da će dati “lifting” efekat izdizanja dlake iz korena.
  • Shaping – Ovaj tip laka za kosu se koristi tokom oblikovanja frizure, ali nikad kao završni lak. Posle nanošenja shaping laka, kosa se i dalje može raščešljati, jer je ovo najslabiji tip laka, namenjen oblikovanju frizure.

Povezano: 10 neobičnih upotreba laka za kosu

lak za kosu

Saveti za pravilno korišćenje laka za kosu

#1: Udaljite ga 30 cm od kose

Osnovno pravilo za najbolji efekat laka je da ga nanosite na udaljenosti od 20-30 cm od kose. Kada ga naprskate preblizu korenu kose, rizikujete da natopite kosu proizvodom, koja će potom izgledati ulepljeno i masno. Osim toga, na ovaj način aplicirate veliku količinu proizvoda na jedno mesto, što će dati jak efekat krućenja.

#2: Bocu držite naopačke dok prskate

Kako biste kosi dali veći volumen, jedan od najboljih saveta jeste da bocu laka držite naopačke, i prskate od dole. Tako možete prstima podići segmente kose i naneti lak direktno u koren, ispod pramena.

#3: Ne koristite četku posle lakiranja kose

Ako koristite strong ili extra strong jačinu laka, nemojte raščešljavati kosu nakon prskanja. Na ovaj način rizikujete da pokidate vlasi, pošto vam je frizura snažno fiksirana. Ako želite da raščešljate kosu posle lakiranja, radije odaberite lak sa fleksibilnom završnicom.

lak za kosu

#4: Fiksirajte dlačice na površini kose

Ako vas nerviraju dlačice koje štrče sa površine kose (poznatije kao “anticeni”), naprskajte lak na dlanove i nežno tapkajte dlanovima po površini kose. Tako ćete ukrotiti dlačice, pojednačni pramen ili šiške.

#5: Fiksirajte manje regije kose

Kada želite da lak nanesete na manje regije kose, poput pramenova oko lica, ili šiški, razmislite o korišćenju četkice za zube! Naprskajte lak na četkicu za zube i potom prođite četkicom po pramenu koji želite da ukrotite.

#6: Budite pažljivi sa loknama

Problem kod lakiranja kovrdžave kose je taj, što ukoliko lak koristite na onaj način kako ga koristite na ravnoj kosi, lokne će se zalepiti i izgubiće taj federasti efekat. Zato je bolje i pravilnije rešenje da lagano naprskajte lokne, ali sekciju po sekciju, kako biste zadržali definiciju i pokret kovrdža.

Mi vam predlažemo MoroccanOil Strong lak za kosu sa blistavim efektom.

lak za kosu

Pročitajte još i: Top 6 Hair Styling tajni iz frizerskih salona

error: Content is protected !!