Oprez: Ove namirnice ubrzavaju starenje kože!

namirnice i starenje kože

Jedan kapkejk sa mirisnom šoljom kafe ili ukusni sendvič sa salamom koji ste pojeli za ručak čine se bezopasnim, zar ne? Ali, ove namrinice imaju negativan efekat na telo: šećeri, nezdrave masti, višak soli, alkohol, pa čak i kofein mogu uništiti važne proteine i dehidrirati vas, a koža je prva na udaru! Zato vam u nastavku otkrivamo koje su to namirnice koje ubrzavaju starenje kože!

Šta treba da izbegavate od namirnica ako želite mladoliku kožu?

#1: Beli šećer uništava proteine i lipide

Šećer je glavni krivac za gojenje, stvaranje bora, opuštanje kože i generalno zdravstvenu štetu. Previše unetog šećera pokreće proces koji se naziva glikacija: glukoza se vezuje za proteine i lipide. Ovaj proces oštećuje kolagen (proteini su odgovorni za čvrstinu kože) i ubrzava nastanak bora.

#2: Trans-masti oslabljuju cirkulaciju u koži

Trans-masti koje se nalaze u prženoj hrani, margarinu, i junk hrani su štetne za celokupan kardio-vaskularni sistem, ali ujedno sužavaju arterije i krvne sudove u koži. Ovo usporava dotok krvi u kožu, i uzrokuje prerano starenje i bore.

namirnice i starenje kože

#3: Akohol nagomilava toksine

Poneka čaša vina neće naškoditi telu, ali redovno unošenje alkohola oštećuje jetru. Kada jetra dobro radi, toksini se prirodno pročišćavaju iz tela. Ali, ukoliko je jetra oštećena, toksini se gomilaju, a ovo uzrokuje i probleme kože poput akni, bora, gubitka kolagena, elastičnosti i dehidratacije.

#4: Mesne prerađevine uzrokuju dehirataciju

Ako i vi volite kobasice, slaninu, kulen i druge mesne đakonije, znajte da one sadrže mnogo soli i konzervanasa. Preterano unošenje mesnih prerađevina vodi do dehidratacije i okidač je za upale kože. Ovi proizvodi smanjuju nivo vitamina C u telu, koji je važan za formiranje kolagena u koži.

Povezano: Najbolje namirnice za smuti ako želite blistavu kožu

#5: Kafa isušuje kožu

Kofein je direutik, što znači da izbacuje višak vode iz tela, i čini da telo bude žedno. Ovo kožu čini suvom i krhkom. Ali postoji rešenje ovog problema: popijte dodatnu čašu vode posle svake šoljice kafe koju popijete. I naravno, nanosite hidratantne serume i kreme redovno.

namirnice i starenje kože

#6: Ljuta hrana izaziva crvenilo kože

Ljuta i jako začinjena hrana može uzrokovati rozaceu na koži, jer proširuje krvne sudove. Zato koža izgleda crveno, ljuspasto manje mladoliko. U redu je da ponekada koznzumirate nešto ljuto, ali redovno unošenje začinjene hrane može dovesti do pojave popucalih kapilara na koži, naduvenosti lica i trajnog crvenila.

Povezano: Zamrznute namirnice koje je zdravo kupovati

#7: Slana hrana izazova naduvenost lica

Višak soli se može naći u skoro svakoj popularnoj namirnici: siru, pizzi, čipsu, keksu, žitaricama itd. So uzrokuje da telo zadržava vodu i dovodi do naduvenosti kesica ispod očiju i celog lica generlano. So uzrokuje da se ćelije skupljaju i dovodi do dehidratacije. Nedovoljno vode unutar ćelija kože dovodi do bora i čini da ostarite brže.

#8: Prženi krompirići uzimaju važne minerale

Krompir se gotovo odmah pretvara u šećer kako uđe u telo. Hrana koja je pržena u dubokom ulju na visokoj temepraturi otpušta slobodne radikale, koji uzrokuju štetu na ćelijama kože. Ako želite da uživate u krompirićima na zdrav način – obarite ih ili iz ispecite u rerni, sa minimumom masnoće.

Pročitajte još i: Ishrana prema duginim bojama – Šta boja namirnice znači za vaše zdravlje?

error: Content is protected !!