Koliko često smete da peglate kosu bez oštećenja?

peglanje kose

Postoje oni trenuci kada želite da vam kosa bude glatka, sjajna i zaglađena, a jedan od najbržih načina za to je peglanje kose presom. Jedini problem je što pegla i ostali aparati za stilizovanje kose oštećuju kosu, ako se koriste nepravilno ili prečesto. Ovaj proces može biti i bezbedan, ako se pravilno koristi sprej za termičku zaštitu kose i ako se podesi odgovarajuća temperatura. Zato vam danas otkrivamo koliko često smete da peglate kosu bez njenog oštećenja i kako da to uradite pravilno, da biste izbegli oštećenja.

Koliko često smete ispravljati kosu, a da se ona ne ošteti?

Učestalost toplotnog stilizovanja kose bez oštećenja zavisi od vašeg tipa kose i njenog kvaliteta. Obično, preporučuje se da kosu ne peglate češće od 2-3 puta sedmično, ali i ovo može da zavisi od drugih faktora. Tehnika peglanja kose takođe deluje kao odlučujući faktor.

Generalno gledano, tanje vlasi su sklone oštećenju, tako da ako vaša kosa spada u ovu kategoriju, želećete da smanjite učestalost peglanja kose, i da to činite na nižoj temperaturi. Talasasta, kovrdžava tekstura kose će zahtevati više temperature, kako bi presa bila efikasna, ali tu posebno morate voditi računa koliko dugo izlažete kosu toploti.

peglanje kose

RAVNA KOSA

Kada je reč o ispravljanju već ravne kose, ne morate puno peglati kako biste dobile “sleek” efekat. Ipak, trebalo bi da smanjite vreme stilizovanja kose, kako biste izbegli toplotno oštećenje.

 • Što je kosa tanja, to bi trebalo da temperatura bude niža, tako da tanku kosu treba peglati minimalno.
 • Pre nego što počnete, nanesite sprej za termičku zaštitu kose na vlažnu kosu, kako biste je zaštitili.
 • Za peglanje ravne kose, proces bi trebalo da bude relativno brz i lak. Kada je vaša kosa suva, jednostavno prelazite peglom dok ne bude glatka. Neće vam trebati više od 5 minuta da dobijete ravan rezultat.
 • Bezbedno je da peglate kosu na nižoj temperaturi – od 170-190 C.

Naša preporuka je Moroccanoil Perfect Defense sprej za termičku zaštitu kose.

peglanje kose

TALASASTA KOSA

Talasasta kosa zahteva manje napora za peglanje nego kovrdžava, ali ipak nešto više nego ravna. Najbolji način da ispravite talasastu kosu sa minimalnim oštećenjem je da koristite blow-dry rotirajuću četku za feniranje, kako biste ispravili talas, za ravnu i glatku teksturu. Ovo je bolja opcija od prese ili četke i fena.

 • Počnite sa isfrotiranom kosom, i nanesite blow dry kremu za feniranje.
 • Kada ste je ravnomerno naneli, idi sekciju po sekciju, koristeći rotirajuću četku za feniranje. Potrebna vam je toplota + sila ispravljanja, kako biste promenili šablon talasaste kose u ravnu.
 • Neka temperatura vaše četke bude između 120 i 190 C kako biste to uradile bezbedno. Završite keramičkom ili turmalinskom presom, kako biste je konačno ispravili za glatki finiš. Na ovaj način ćete iskontrolisati talase. Kada peglate kosu, neka to bude na nižoj temperaturi, pošto je kosa već poluispravljena četkom.
 • Generalno gledano, limitirajte broj poteza kojim prelazite preko kose. Ako ste zabrinuti za oštećenje kose, gledajte da to ne radite često, a i kada radite, da koristite reparativne proizvoda i termičku zaštitu.

Naš predlog je Joico Dream Blow Dry krema za toplotnu zaštitu kose.

peglanje kose

KOVRDŽAVA KOSA

Pošto je kovrdžavoj kosi potrebnija vlaga, najbolje je da ograničite koliko često koristite toplotu, kako bi vam nivo vlage u dlaci ostao netaknut. Proizvodi poput hidrirajućih šampona i balzama, sprejeva za termičku zaštitu i smoothing balmovi su korisni dodaci kako biste očuvali zdravlje i izgled kovrdžave kose.

 • Pre nego što počnete, nanesite slojevito sprej za termičku zaštitu kose, pa potom smoothing balm ili kremu sa istom zaštitom. Ova kombinacija je savršena za jaku, gustu dlaku koja je kovrdžava. Ova gusta krema će da se stopi sa dlakom, dok se fenira, čime ćete postići glatkoću i sjaj, bez otežavanja.
 • Još jedan važan detalj je da kovrdžava kosa izdržava više temperature. Ovaj tip kose je otpornji i treba mu jača temepatura, tako da slobodno peglajte na jačini od 200-230 C.
 • Koristite najkvalitetnije aparate za ispravljanje kose, poput profesionalnih fenova i presa, koje će sprečiti štetu na kovrdžavoj kosi.
 • Ograničite koliko često peglate kosu, kako biste sprečili oštećenje. Idealno, kovrdžavu kosu ne bi trebalo toplotno stilizovati češće od 2 puta nedeljno.

Mi vam preporučujemo Revlon Style Masters Iron Guard Balm za kosu.

peglanje kose

Pročitajte još i: Kako se pravilno koristi sprej za zaštitu od toplote

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!