Vodič uz savete frizera: Koliko često treba da farbate kosu zaista?

Planiranje farbanja i poštovanje ovog rasporeda je generalno pravilo, ako želite da uvek imate sveže ofarbanu kosu. Ovako ćete zaštititi i kosu od dugotrajnog oštećenja. Dakle, koliko dugo treba da čekate između dve sesije farbanja? Ako pitate profesionalnog frizera, odgovor će biti negde između 3 do 6 nedelja, ali najčešći odgovor je od 4-6 nedelja. Ovako ćete sprečiti preveliki izrastak, dok brinete o bezbednosti kose.

Zašto odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan?

Iako generalno pravilo nalaže farbanje na svakih 4-6 nedelja, ovo može varirati u zavisnosti od tipa kose koji imate, koju farbu koristite, i dr. Ovo su važni faktori koji utiču na tačan odgovor.

#1: Poroznost kose

Svačija kosa ima drugačiju teksturu – jedan od bitnih aspekata je poroznost dlake. Ona se odnosi na sposobnost dlake da upija i zadržava vlagu. Poroznost dlake isto utiče na to koliko brzo će vam izbledeti boja kose. Poroznija dlaka će duže ostati vibrantna i jarka, dok će manje porozna dlaka brže izgubiti boju.

farbanje kose

#2: Koju vrstu boje kose koristite?

Na tržištu možete naći mnogo opcija, što se tiče izbora boje kose. Odabir boje takođe utiče na njenu dugotrajnost, i na to koliko ćete morati prefarbavati kosu. Nije samo reč o izrastku – različite vrste boja za kosu imaju različiti vek trajanja. Permanentne boje za kosu trajno menjaju vašu nijansu, neće se ispirati, a jedino će možda delovati beživotno posle određenog vremena. Kako biste se rešili trajne boje, kosu morate pustiti da izraste ili je ošišati.

S druge strane, polutrajne boje traju određen broj pranja kose. Ovo će naravno zavisiti i od toga koliko često perete kosu. Ako kosu perete svakodnenvo, moraćete češće prefarbasvati kosu.

#3: Koja vrste pokrivanja vam je potrebna?

Postoji velika razlika u tome da li radite kompletno prefarbavanje cele dužine, posvetljivanje, potamnjivanje prethodne boje ili samo farbate koren kose. Rekolorizacija cele kose najviše oštećuje dlaku, od svih navedenih, posebno ako koristite trajne boje. Zato bi trebalo da izbegnete da farbate celu dužinu kose prečesto. Na sreću, postoje bezbednije i nežnije opcije. Celu kosu ne bi trebalo da farbate češće od na svakih 8 nedelja. Ovako ćete sprečiti oštećenje kose. Jednostavna tonalna promena se može raditi na par nedelja.

Što se tiče korena kose, ne postoji tačno pravilo – to je subjektivna odluka. Pošto kosa raste oko 1 cm mesečno, frizeri obično prate pravilo na svakih 4-6 nedelja.

Povezano – Kako da popravite grešku sa farbanjem kose – 9 problema sa rešenjem

farbanje kose

Koliko dugo traje efekat svake boje za kosu?

Trajna boja

Trajna boja traje sve dok ne vidite značajan izrastak. Ovaj period varira u zavisnosti od brzine rasta kose – ali generalno, trajna boja neće izbledeti niti izgubiti intenzitet dugoročno. Ovo takođe zavisi i od vrste nege za kosu koju koristite. Ako birate šampone i maske za farbanu kosu, možete produžiti efekat boje mnogo duže.

Polutrajna boja

Polutrajne, ili semi-permanentne boje variraju u dugotrajnosti. U zavisnosti od brenda i tipa, možete očekivati da traje jedno ili mnogo više pranja kose. Polutrajne boje koriste pigmente koji se vezuju za spoljašnjost dlake, umesto što prodiru u nju. To znači da se ona, sa vremenom, ispira u potpunosti sa dlake. Pošto ne sadrže amonijak, polutrajne boje ne oštećuju kosu doliko, tako da semožete češće farbati nego sa trajnim bojama.

Blanš

Blanš ne prekriva samo vašu prirodnu boju – on prodire kroz sam folikul dlake. To znači da kada je kosa blajhana – blajhana je zauvek. Moraćete sačekati da vam ksoa izraste, kako biste to promenili. Blanš traje isto koliko i boja, kada je reč o popravkama. Ako želite da održavate svetlu boju u korenu, moraćete ih farbati na 4-6 sedmica.

farbanje kose

Pročitajte još i – Najbolji saveti za farbanje kose kod kuće

error: Content is protected !!