5 razloga zašto je suvo voće odlična grickalica

suvo voće

Verovatno ste se nekada zapitale da li je suvo voće hranljivo i zdravo poput svežeg? Sa gotovo kompletnim procentom vode koji je uklonjen, ono je gotovo voćni koncentrat vlakana i nutrijenata. Najčešće vrste suvog voća su grožđice, suve kajsije, suve šljive, smokve itd. U nastavku otkrivamo 5 razloga zašto treba da ovo voće uvedete kao svakodnevnu grickalicu.

Zašto je suvo voće tako dobro?

1. Predstavlja izvor antioksidanata

Suvo voće je bogato biljnim komponentama sa zaštitnim antioksidantnim svojstvima, a to su antocijanini, katehini i fenoli. Ove supstance su povezuju sa zdravstvenim benefitima, poput poboljšane cirkulacije i sniženog rizika od određenih bolesti, uključujući bolesti srca, karcinom i dijabetes tipa 2.

2. Bogat izvor mikronutrijenata

Suvo voće sadrži manje vode, i zato predstavlja koncentrovan izbor vitamina i minerala, u poređenju sa svežim sortama. Suvo voće je obavezna namirnica u svakom špajzu, a njegova prirodna slatkoća podstiče konzumaciju. Zato je suvo voće dobro rešenje za postizanje dnevne preporučene količine od 5 porcija voća i povrća dnevno. Ipak, treba zapamtiti da suvo voće ima značajno veću kalorijsku vrednost na 100 grama.

Povezano – Sve što treba da znate o voćnoj dijeti pre nego što se bacite na nju

3. Važan izvor dijetalnih vlakana

Suvo voće sadrži otprilike 2-3 puta veću količinu vlakana, u poređenju sa svežim ekvivalentima. Najveći broj nas nažalost ne unosi potrebnu količinu vlakana, koja je potrebna da podrži digestivnu funkciju. Veći unos vlakana je povezan i sa nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

4. Suvo voće je dobro za zdravlje kostiju

Suve šljive su podržavaju zravlje kostiju, tako što usporavaju njihovo proređivanje i gubitak tokom zrelih godina. Visok nivo nutrijenata poput vitamina K i borona u suvom voću doprinose tome.

5. Određeno suvo voće može pomoći za lakši porođaj

Neke vrste suvog voća, poput urmi, tokom poslednjih nedelja trudnoće mogu pomoći kod širenja grlića materice i tako smanjiti potrebu za induciranim porođajem.

Pročitajte još i – 10 namirnica za koje niste znali da sadrže šećer

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!