10 namirnica za koje niste znale da sadrže šećer!

šećer

Da li izbegavate kolače, torte i svakojake slatkiše kako biste smanjile unos šećera? Sigurno ste ponosne na sebe kada odbijete porciju sladoleda, ali najverovatnije unosite mnogo više šećera nego što ste svesne. Na primer, prosečan Amerikanac unese 22 kašičice dodatnog šećera DNEVNO! Verovatno vas šokira ovaj podatak, ali ne nalazi se šećer samo u slatkišima. Mnoge uobičajene slane namirnice ga sadrže i to u visokom procentu! Kako je to moguće pitate se? U nastavku vam otkrivamo koje su to namirnice!

Ove namirnice sadrže visok nivo šećera, a to nismo ni svesni!

#1: Voćni jogurt

Omiljena poslastica za doručak, obogaćena je voćem, ali i šećerom! Svako pakovanje voćnog jogurta sdarži čak do 30% šećera, što je ogromna količina. Ako ste već fan voćnog jogurta, mnogo zdravija opcija je da ga napravite same, uz sveže voće i običan jogurt.

#2: Kupovne žitarice

Neki popularni brendovi žitarica za doručak sadrže čak 20 grama šećera u porciji oko ¾ šolje. Sadržaj šećera može da varira od brenda do brenda, zato uvek čitajte etiketu pre nego što kupite gotove žitarice. Mnogo zdravija opcija je da kupite pojednačne žitarice u prodavnici zdrave hrane i pomešate ih sa suvim voćem.

žitarice

#3: Alkoholni kokteli

U jednoj margariti od 350 ml može se naći čak 50-60 grama šećera! Ako poručite 2-3 koktela za veče, razmislite o količini šećera koju ćete tako uneti. Jedna čaša vina ili kisela voda + shot alkohola deluju kao mnogo bolja opcija za izlazak petkom uveče od koktela.

#4: Instant ovsena kaša

Instant kesice ovsene kaše su zgodna opcija za doručak na poslu, ali samo jedna kesica sadrži oko 4 kašike šećera – mnogo više nego što biste vi sami dodali u kašu. Zdravija opcija je da skuvate običan ovas i dodate kašiku meda uz voće.

#5: Prelivi, sosevi, kečap

Sigurni smo da ćete teško poverovati da vaši omiljeni prelivi i sosevi sadrže visok nivo šećera: to su roštiljski sos, kečap, senf, soja-sos, salati preliv. Neki imaju čak 30% šećera u sebi! Radije napravite domaći preliv za salatu ili sos za roštilj.

sosevi

#6: Suvo voće

Iako važi za zdravo, voće sadrži prirodan šećer – fruktozu. Kada voće prođe kroz proces dehidratacije, odnosno, sušenja, šećer postaje koncentrisan, dok se nivo vlakana za usporavanje varenja smanjuje. Svega 5-6 urmi sadrži preko 30% šećera, a oko 100 g suvih jabuka sadrži čak 80g šećera. Zato suvo voće jedite u umerenoj količini.

#7: Konzervisano povrće

Svaka vrsta povrća koja je gotova u konzervi sadrži značajnu količinu šećera. On služi da pojača ukus i produži rok trajanja, ali njegova količina nije zanemarljiva. Zato sledeći put kada budete kupovale grašak, pasulj, boraniju u konzervi, obratite pažnju na nutritivne vrednosti i nivo šećera.

#8: Biljna mleka

Sojino, bademovo, pirinčano ili mleko od indijskih oraha sadrže oko 10 grama šećera u sebi. Čak i ako uživate u vanila verzijama ovih mleka, uvek potražite one bez dodatog šećera.

biljno mleko

#9: Hleb

Ovo vas verovatno iznenađuje, ali neki hlebovi mogu sadržati čak do 6 grama šećera po parčetu! Ako u proseku pojedete 2 parčeta po obroku, ova količina se povevaća. Uvek birajte hlebove koji sadrže do 2 grama šećera po hlebu, ili manje.

#10: Kupovne vode sa ukusom

To što na flašici vode stoji slika limuna ili lubenice, ne znači da je voda napravljena sa voćem. Jedna čaša ovakve vode može sadržati do 3 kašičice šećera. Radije naspite u bokal gaziranu vodu, bez šećera i sipajte iseckano voće, ostavite u frižider preko noći, i ujutru vas čeka aromatizovana voda, bez dodatog šećera!

Pročitajte još i: Da li ste spremni na život bez šećera?

error: Content is protected !!