Korisni saveti za korišćenje figara: Lako do holivudskih lokni!

By  |  0 Comments

Uvijanje kose ne treba da vam bude zbunjujuće: bilo da kreirate talase kao sa plaže ili elegantne lokne, dobar figaro može sve to da postigne. Ključ svega je da upoznate vaš figaro, i da znate sve šta može da uradi za vašu kosu. Zato, pre nego što počnete sa uvijanjem kose, u nastavku saznajte najbolje trikove i savete za korišćenje figara!

8 saveta za korišćenje figara

#1: Upoznajte vrste materijala

Kada birate figaro, morate da znate od kog materijala je izrađen, i šta možete da očekujete od njega.

  • Prvi tip je keramički figaro: on ravnomerno distribuira toplotu kroz cev i emituje negativne jone kako bi hidririrao i zagladio kutikulu dlake. Lokne sa njim deluju sjajnije.
  • Drugi tip je turmalinski figaro. On emituje 6 puta više negativnih jona od keramičkog ili titanijumskog. Daje neverovatan sjaj kosi.
  • Poslednji tip je titanijumski. Njegova cev najravnomernije raspoređuje toplotu, dok glatka površina cevi sprečava kosu da se zalepi ili zakači o nju.

Stilisti kose najčešće biraju keramički ili turmalinski figaro.

Povezano: Kako da odaberete savršen fen, peglu i figaro – Vodič za kupovinu

#2: Odaberite pravu veličinu figara

U zavisnosti od dužine kose i tipa lokni koje želite da dobijete, treba da odaberete širinu cevi figara. Od najtanje cevi prečnika 10 mm, pa sve to najvećeg od 50 mm, postoji onaj pravi za lokne koje želite. Ako želite blago prelamanje kose za opuštene talase, potražite one prečnika 30-50 mm. Ako tražite spiralne ili uže kovrdže, birajte one u opsegu veličina od 10 mm pa do 16 mm. Za neki srednji efekat, birajte figaro prečnika 19-25 mm.

figaro

#3: Šta sa kratkom kosom?

Kao šti znate, kratku kosu je teško uviti, zato je najbolje da odaberete manji prečnik cevi. Kada je kosa kraća, ona se neće u potpunosti moći obaviti oko cevi figara. Zato birajte uži tip cevi, i lokne obavezno uvijajte u smeru ka dole.

#4: Temperatura je važna

Kada zagrevate vaš figaro, imajte na umu da je podešavanje temperature od izuzetne važnosti, ako želite da oštećenje dlake svedete na minimum. Za one sa tankom dlakom – držite temperaturu figara ispod 90 stepeni Celzijusa. Sve više od toga će spržiti dlaku. Dame sa debljom i grubljom dlakom mogu povećati temperaturu do 140 stepeni, a ako imate prirodno kovrdžavu i veoma debelu dlaku, moćete ići i do maksimuma (ali ne često).

Kako biste zaštitili kosu od toplotnog stilizovanja, preporučujemo vam Subrina Professional Frizz-Fighter, sprej za zaštitu kose od toplote.

frizz

#5: Kako se pravilno drži figaro?

Ako ste zbunjeni kako biste tačno trebali držati figaro – zapamtite da treba da kosu uvijate u smeru OD lica ka spolja. Ovo pozicioniranje će vam dati više kontrole nad figarom i dobićete prirodnije lokne. Figaro možete držati u različitim pravcima: vertikalno (za opuštenije lokne), horizontalno (za čvršće, feder-lokne), ili dijagonalno (za efekat između).

Povezano: Najbrže lokne sa figarom – za samo 5 minuta!

figaro

#6: Trik za dugotrajne lokne

Što bliže korenu kosu počnete da je uvijate – lokne će vam duže trajati. Najkraće traju lokne koje počnete na polovini dužine kose. Osim toga, kada završite sa uvijanjem jedne lokne, zadržite je par sekundi u ruci u skupljenom obliku, kako bi se ohladila i učvrstila, pa je tek onda raspustite naniže.

#7: Kupasti figaro?

Ako koristite kupasti figaro, držite ga naopačke (u smeru naniže), kako bi lokna na početku bila šireg prečnika, a pri krajevima uža.

figaro

#8: Očistite figaro

Tokom upotrebe, primetićete na cevi figara naslage proizvoda za kosu, prirodne masnoće dlake i druge prljavštine. Ovo česti skraćuje radni vek aparata, zato ga morate redovno čistiti. Najlakši način da ga očistite je sledeći: uključite figaro da se zagreje (ne previše) i prebrišite ga vlažnom krpicom. Možete ga očistiti i dok je hladan, uz malo alkohola i mikro-fiber krpice. Nikako ga ne trljajte grubim sunđerima i žicama, jer ćete skinuti zaštitni keramički sloj.

Pročitajte još i: 10 grešaka koje sigurno činite dok uvijate kosu figarom!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!