6 načina kako da se vaša kosa ne masti i ostane zdrava, ako trenirate svakog dana

Nema ništa više frustrirajuće od dana vežbanja koji se ne poklapaju sa danima pranja kose. Da li ste preskočili trening određene večeri jer ste ujutru oprali kosu? Ako ste neko ko vežba svaki dan, svakodnevno pranje kose može biti pravi zadatak. Dok endorfini posle treninga čine da se osećate neverovatno, vaša kosa – i ne toliko. Posetili smo profesionalce za savete i trikove o najboljim načinima da se brinete o svojoj kosi pre i posle seanse u teretani. Evo šta smo naučili.

Kosa i trening – najbolji saveti

1. DO – sklonite kosu sa lica

 Možda bi bilo zabavno uključiti vrtenje kose u vaš onlajn čas Zumbe, ali u stvarnosti, svakim pokretom oštećujete svoje vlasi. Puštena kosa može da izazove lomljenje, a tako i čvrsti i visoko postavljeni konjski repovi. Znojna ili masna kosa na licu može izazvati akne i iritaciju. Odlučite se zato ipak za labavu pletenicu ili punđu kako biste zadržali kosu na mestu – zakačite je; jer ne želite da se otvori usred vašeg skakanja. Pletenice mogu vašoj kosi dati lepu teksturu ako planirate da ih pustite da prirodno teku nakon treninga. Takođe, koristite svilenu ili satensku gumicu za kosu da držite kosu na mestu dok sprečite lomljenje tokom vežbanja.

2. DO – Koristite suvi šampon PRE nego što se oznojite

Iako ste možda navikli da osvežite kožu glave suvim šamponom nakon sesije pilatesa da biste se oslobodili znoja, dermatolozi predlaži da to uradite PRE vežbanja. Ispostavilo se da zapravo pomaže da vaše vlasište ostane suvo i bez znoja čak i ako imate zakazan intenzivan trening. Obavezno operite kosu bez obzira na ovaj korak svaki drugi dan.

Povezano – Kako da vam kosa izgleda sveže posle treninga – bez pranja

3. DON’T –Nemojte vežbati sa mokrom kosom

Izašli ste iz kuće neposredno pre treninga ili otišli ​​na trčanje i kiša vas je pokvasila? Vaš dnevni trening se završava ovde – vežbanje sa mokrom kosom je veliko NE. Znoj i vlaga ostaju zarobljeni u koži glave i neprijatni su i kada vežbate. Pokrivanje kose kapom ili šalom takođe može povećati znoj zarobljen u vašem skalpu i izazvati iritaciju. Kišnica nije tako čista kao što može izgledati zahvaljujući zagađenju oko nas, a njeno padanje na kožu glave može dovesti do daljnjih problema za kosu poput oštećenja korena i peruti.

4. DO – držite se dalje od sunca

Čak i ako se čini da je dan posebno hladan, vežbanje pod vrelim popodnevnim suncem nije najbolji izbor. Ovo može da ošteti boju vaše kose i učini da pramenovi budu krhki i uvijeni.  Ako vežbate na otvorenom ujutru ili uveče, obavezno nosite kremu za sunčanje i natopite kosu UV zaštitnim sprejom.

5. DON’T – nemojte prati kosu svakog dana

Iako se ne preporučuje da perete kosu svaki dan nakon treninga da biste izbegli kovrčavost i suvoću, važno je održavati higijenu jer neoprana kosa može biti izvor bakterija i gljivica. Ona takođe predlaže da koristite poseban peškir ili maramice za brisanje znoja sa vaše glave. Probajte da operete kosu svaki drugi dan blagim šamponom praćenim balzamom. Ako više volite da perete kosu svakodnevno, onda investirajte u šampon bez sulfata. Nemojte preskočiti nanošenje seruma za izglađivanje na dužine nakon svakog pranja. Koristite hladnu vodu kada ispirete balzam – ovo zatvara kutikulu, minimizira pore na vlasištu i pomaže u održavanju jakog korena.

6. DO – budite pametni kod izbora frizure

Ne ostavljajte kosu vezanu na isti način posle treninga kao što ste radili tokom treninga. Nakon treninga, vaše vlasište treba da diše i izduva vlagu stvorenu tokom treninga. Izbegavajte korišćenje toplote na vlasištu posle treninga, umesto toga pokušajte da osušite kosu na vazduhu. Ona takođe predlaže da raspetljate kosu prstima, nakon čega sledi češalj sa širokim zupcima kako biste izbegli lomljenje. Ako želite da koristite fen, odlučite se za hladno podešavanje. Ovo je savršeno ako osećate da vam je kosa masna i ne želite da perete kosu – pomaže da se osuši vlaga sa vašeg. Odaberite frizuru koja dobro funkcioniše sa teksturiranom kosom, a ne pokušavajte da je zagladite. Na primer, neuredna kosa je odlična opcija za vezanu kosu ili možete jednostavno dodati suvi šampon ako želite da dodate teksturu i raspustite kosu.

Pročitajte još i – Lepe i u teretani – 6 načina kako da dobro izgledate na treningu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!