5 načina kako da jutarnju kafu učinite mnogo zdravijom za vaš organizam

kafa

Nema ništa više zadovoljavajuće nego kada prvi gutljaj kafe udari o nepce, i momentalno vas probudi. Ali, evo u čemu je stvar – znamo da ova veza može postati toksična – a ipak ne možemo da se zaustavimo. Osim činjenice da se vaše telo sigurno počelo oslanjati na (čitaj: zavisno je od) taj udar kofeina, kafa kao prva hrana koja probudi vaše telo nije najbolja stvar za vaš organizam. Poznato je da kafa na prazan stomak ujutru ometa prirodnu proizvodnju kortizola u vašem telu, što na kraju može dovesti do pada tokom ostatka dana. Osim toga, vaše telo gubi tečnost tokom noći, zbog čega ste dehidrirani kada se probudite. Kafa, kao diuretik, će izazvati veći gubitak tečnosti, ostavljajući vas još više dehidriranim. Očigledno, vaša jutarnja kafa vam ne pomaže u zdravlju. Ali, da li je potpuno odustajanje od toga odgovor? Ne baš. Nutricionisti nam zato otkrivaju 5 načina na koje možete učiniti jutarnju kafu mnogo zdravijom za svoje telo, a da mu to ne smeta.

Pet načina kako možete kafu učiniti zdravijom

1. Započnite svoj dan kako treba

Prvo, izbegavajte kafu na prazan stomak. Prethodno pojedite barem šaku orašastih plodova za zadovoljavajuće hrskanje i dodatne hranljive materije.

2. Umešajte čokoladni protein od surutke

Unapredite svoju rutinu kafe tako što ćete kafu pomešati sa malo čokoladnog proteina surutke u prahu. Ovo nije samo ukusan način konzumiranja kafe, već je i lako svarljiva proteinska alternativa mleku. To će vašem metabolizmu dati zdrav podsticaj.

Povezano – Kafa i akne – da li se morate odreći omiljenog napitka?

3. Uključite kolagen bez ukusa u svoju kafu

Ovo će bez napora prikriti ukus, a istovremeno povećati nutritivnu vrednost vaše kafe. To je jedan od najjednostavnijih, ali efikasnih načina da započnete jutro.

4. Za ljubitelje crne kafe

Ako ste izuzetno strastveni prema svojoj crnoj kafi (i osetljivi ste na mleko), poboljšajte svoju kafu dodavanjem nekoliko kapi limuna i prstohvatom cimeta. Ovo dodaje ukus, a takođe pomaže da se ublaži osećaj teške glave, posebno po hladnom vremenu.

5. Kombinujte kafu i obrok

Kombinujte kafu i doručak i napravite obrok sa oba. Dodajte zamrznute kriške banane i protein surutke u svoju kafu, izmiksajte i napravite od nje hranljiv kafe latte koji će vam pomoći da se snađete tokom dana.

Pročitajte još i – Novi TikTok trend – Kako da napravite ledenu banana-kafu?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!