8 loših navika koje dovode do pojave celulita

celulit

Celulit je jedna od onih reči koje sve većina žena plaši. Često ni ne počnemo da razmišljamo o celulitu, sve dok ne dođe letnja sezona. Ipak, kako ni biste toplo vreme dočekale nespremne, već sada je potrebno da korigujete neke od svakodnevnih navika koje dovode do pojave celulita. U nastavku saznajte kojih 8 navika dovode do ubrzane pojave celulita na butinama, nogama i zadnjici!

Navike koje dovode do pojave celulita

#1: Sedenje za stolom celog dana

Ako ste srećnica koja ima posao koji ne zahteva celodnevno sedenje, znajte da ste tako učinile prvi korak protiv celulita! Ali, ako ste vezani za radni sto, nije ipak sve izgubljeno. Lekari preporučuju da određeni deo radnog dana ipak stojite ili da uzmete male pauze i prošetate oko zgrade. Ove male promene će vam omogućiti zdraviji način života.

#2: Loša ishrana

Unošenje mnogo prerađene i rafinisane hrane direktno utiče na pojavu celulita. Koža je najveći organ za detoksikaciju u telu, a ishrana bogata nezdravim sastojcima utiče na to da se toksini i nus-produkti mezabolizmi zadržavaju u tkivima. Zato već danas korigujte ishranu: jedite više voća, povrća, a izbegavajte prerađene namirnice.

nezdrava hrana

#3: Slabo unošenje vode

Pošto je ljudsko telo sačinjeno od 60% vode, veoma je logično da dehidratacija igra važnu ulogu u formiranju celulita ispod kože. Neunošenje dovoljne količine vode uzrokuje nagomilavanje toksina u masnim ćelijama, što nadalje otežava telu da ih metabolizuje. Takođe, dehidratacija uzrokuje tanju i slabiju kožu, kroz koju se lako ocrtava celulit. Zato se postarajte da dnevno unosite barem 2 litre vode.

Povezano: Pet trikova super-modela da efikasno sakrijete celulit

#4: Dijete sa jo-jo efektom

Ako ste upli u začarani krug jo-jo dijete, i konstantno dobijate i gubite kilograme, vrlo verovatno ćete razviti celulit. Kolagen u našoj koži nije kreiran da se često širi i skuplja. Ova navika jo-jo dijete oštećuje kožu i čini da izgleda neujednačeno. Ukoliko već izgubite kilažu, potrudite se da je održavate na tom nivou.

dijeta sa jojo efektom

#5: Unosite previše soli

Previše soli u ishrani uzrokuje oticanje, što utiče i na pojavu celulita. Kada se ova navika ukombinuje sa lošim kvalitetom kožem, oticanje još više može naglasiti i pokazata znake celulita. Ako preferirate slanu hranu, probajte da smanjite količinu soli, i da je zamenite limunovim sokom ili nekim biljnim začinom.

Povezano: Efikasna anticelulit rutina u 6 koraka

#6: Nemate fizičku aktivnost

Intervalski treninzi visokog intenziteta su najefikasniji kada je reč o sagorevanju masnoće. Pošto se celulit sastojci od masnog tkiva, smanjenje masnoće u telu će pomoći kod celulita. Zato se postarajte da barem dva puta nedeljno radite vežbice visokog intenziteta u intervalima, kako biste se pripremili za lepu kožu bez celulita!

ležanje ispred tva

#7: Imate neku upalu u telu

Visok nivo upale zahvaljujući stresu, lošoj ishrani, netoleranciji na hranu, i oksidatativnom stresu može značajano pogoršati celulit. Jedna od mnogih posledica postojeće upale jeste oticanje na ćelijskom nivou. Što su tkiva više upaljena, to će više oteći i vidi vidljiva. Uzvratite upali uz povrće i suplementaciju.

#8: Nosite usku odeću

Za one koje vole da nose uske helanke sa efektom kompresije, trebalo bi da znate da zapravo na taj način stimulišete pojavu celulita! Neka uska odeća može da prekine zdravu cirkulaciju krvi i da tako dovede do pojave celulita.

Pročitajte još i: Pet najčešćih mitova o celulitu

error: Content is protected !!