Preterali ste sa ljubičastim šamponom: Kako da spasete vašu plavu kosu?

Ako prirodna ili farbana plavuša, ili ponosno nosite svoje pramenove, ljubičasti šampon vam nije nepoznat preparat. Njegovo dejstvo je tonirajuće – zahvaljujući ljubičastim pigmentima, on prekriva i neutrališe neželjene žute tonove, koji  se javljaju kao posledica ispiranja tonera/preliva ali i mineralnih naslaga iz tvrde vode. Mnogi profesionalni ljubičasti šamponi su izrazito pigmentovani, što znači – ukoliko šampon ostavite samo minut, dva duže na kosi, završićete sa pastelno plavom ili ljubičastom bojom! Ova katastrofa se može popraviti: u nastavku donosimo savete kako da skinete ljubičastu prebojenost plave kose, posle preterivanja sa ljubičastim šamponom!

Zašto ljubičasti šampon boji kosu u ljubičasto?

Znamo da prema točku boju, ljubičasta boja stoji naspram žute, što znači da ova nijansa uspešno neutrališe žutilo plave kose. Ali, ukoliko šampon ostavite da deluje duže od onoga što je naznačeno na ambalaži, rizikujete da posle ispiranja šampona ostanete sa pastelno ljubičastom kosom! Ovo ne zvuči tako loše, ali ukoliko imate neku važnu priliku (razgovor za posao, venčanje, svečanost itd), to može biti najveća beauty katastrofa koja vas je ikada zadesila. Dobre vresti su da ovo nije trajno, već da će se boja polako isprati iz kose. Međutim, ako želite što pre da se rešite ljubičastih tonova – trikovi i saveti su u nastavku.

Naše preporuke ljubičastih šampona:

ljubičasti šampon

Metod #1: Operite kosu šamponom-čistačem

Ova metoda je prilično očita – šampon-čistač sadrži jake pročišćavajuće agense koji uklanjaju sve naslage sa dlake, pa čak i pigment ljubičastog šampona. Pripremite se na to da jedno pranje kose neće biti dovoljno. Možda ćete morati oprati kosu 2-3 puta kako biste uklonili ljubičasti pigment sa vaše plave kose. Ipak, ovo dubinsko pranje kose zahteva ozbiljnu hidratantnu negu nakon – kosu je potrebno da upakujete hranljivim maskama i serumima, kako biste povratili vlagu i ulja.

Mi vam predlažemo True Keratin Clarifying šampon – čistač na bazi grejpfruta.

šampon čistač

Metod #2: Heliranje kose

Heliranje je proces demineralizacije kose i uklanjanja naslaga sa dlake. Ovo je posebno dobar tretman za plavuše, sedu kosu i pramenove, jer uklanja sve one naslage koje kosu čine žutom i beživotnom, a ujedno skida i višak ljubičastih pigmenta posle šamponiranja ljubičastim šamponom. Metoda jeste agresivnija, ali u rezultatu daje osveženu boju, i skinut višak ljubičastih tonova.

Za heliranje kose, korisićemo Fairy deterdžent za posuđe i limunov sok. Limunov sok sadrži limunsku i askorbinsku kiselinu (vitamin C), a oba sastojak su moćni helatori – to znači da se hemijsku vezuju sa mineralima koji stoje na površini dlake (i “zarobljavaju” ih).

heliranje kose

Nakvasite kosu, i potom emulzifikujte Fairy deterdžent za posuđe u dlanovima i nanesite na kosu kao bilo koji šampon. Isperite toplom vodom. Icedite sok celog limuna i nanesite polovinu soka na gornju polovinu glave, a drugu polovinu na donju. Ostavite koji minut da sok odradi svoje. Isperite mlakom vodom. Potom, isperite kosu hladnom vodom, da zatvorite kutikulu. Potom – uradite tretman dubinske hidratacije kose uz pomoć jake maske, kako biste kosi povratili hidrataciju. Ljubičasta boja je isprana, a vaša kosa osvežena!

Mi vam predlažemo MoroccanOil Intense Hydration masku, idealnu da nahrani dlaku nakon agresivnog čišćanja i skidanja ljubičaste boje.

Metod #3: Skidač boje za kosu

Skidač boje za kosu koristi malu količinu blanša – tako da uklanja boju sa dlake u malom procentu, stoga imajte to na umu ako se odlučite na ovaj radikalni metod. Skidač boje za kosu možete kupiti u profesionalnim prodavnicama opreme i kozmetike za salonsku negu i upotrebiti ga prema uputstvu.

Metod #4: Blanš-kupka

Blanš-kupka se koristi za najveće greške sa farbanje kose i predstavlja najekstremniji metod skidanja viška ljubičastog pigmenta iz plave kose, od svih koje smo naveli. Blanš kupku napravite na sledeći način: pomešajte 2-3 kašičice blanša u prahu sa hidrogenom od 10-20% u razmeri 1:2 (blanš:hidrogen). Na to dodajte 1 deo šampona, kako biste smanjii jačinu smese. Dobro promešajte sastojke. Nakvasite kosu, i četkom za farbanje nanesite ovu smesu na celu kosu. Ostavite da kupka deluje na kosi 3-5 minuta (ne duže kako ne biste skinuli i boju), i potom isperite kosu i dobro je nahranite jakom maskom.

blanš kupka

error: Content is protected !!