Maska od kvasca za jačanje i rast kose

kvasac za negu kose

Nakon recepata maski za lice na bazi kvasca, predstavljamo vam i recept za masku za kosu od kvasca, koja jača kosu i pospešuje i ubrzava njen rast.

Kvasac – lekovito blato

Prvi zapisi o kvascu potiču 6000 godina p.n.e. Prvenstveno se koristio u proizvodnji alkoholnih pića, zatim pri proizvodnji hleba a među poslednjim „otkrićima“ jeste i upotreba kvasca u kozmetičke svrhe. Kvascu se pripisuju mnoga lekovita i regenerativna svojstva, a zahvaljujući širokom spektru vitamina među kojima je najzastupljenija B gurpa – B12, B6, B2 i B1 a kojih ima čak 17,  mineralima i oligoelementima kao što su  su kalijum, magnezijum, kalcijum, hrom, natrijum, gvožđe, mangan, bakar, fosfor i cink i aminokiselinama, sasvim je razumljivo zašto je kvasac nazvan “lekovitim blatom”.

S obzirom da se nezdrava koža i nepravilnosti na njoj “opravdavaju” nedostatkom vitamina B grupe i minerala, sasvim je razumljiv i opravdan naziv “lekovitog blata”. Osim u maskama za lice, kvasac je odličan i kao sastojak maske za kosu.

Mnogo je stavki koje utiču na zdravlje kose, pre svega genetika zatim ishrana, stres a celoj toj listi se dodaju i spoljašnji faktori kao što je upotreba raznih agresivnih kozmetičkih preparata. Narušavanje ravnoteže može dovesti do promena na koži glave koje rezultiraju pojačanjim opadanjem kose i njenim lošim kvalitetom.

opadanje kose

Danas vam donosimo recept maske za kosu od kvasca koja se bori protiv opadanja i koja podstiče rast kose. Kao i kod svakog “tretmana”, ovde je presudna istrajnost i upornost da bi se došlo do rezultata. Kako smo naveli dva načina na koji maska deluje, tako postoje i dva načina upotrebe ove maske.

  • Ukoliko želite da ubrzate rast svoje kose, masku koristite jednom nedeljno u toku 15 nedelja.
  • Ukoliko želite da poboljšaste kvalitet slabe i beživotne kose, masku koristite 2 puta nedeljno u toku 8 nedelja.
[adsense_inserter id=”12825″]

Receptura i način primene maske:

U 1 supenoj kašici toplog mleka rastvoriti 1 kafenu kašičicu meda a zatim dodati 20g kvasca. Ostaviti na toplom mestu da fermentira, a nakon toga ( posle 20-ak minuta) dodati 1 žumance. Ukoliko želite, ovoj smesi možete dodati i kokosovo, maslinovo ili ricunusovo ulje.

kvasac, jaja i mleko za masku za kosu

Ujednačenu smesu naneti na sveže opranu, vlažnu kosu. Jako je bitno da dobro utoplite vlasište kako bi pojačali dejstvo, odnosno kako bi kolonije gljivica kvasca dobile optimalne uslove za rast. Za to je najbolje koristiti plastičnu kapu ili kesu koju ćete obmotati oko vlasišta, zagrejati fenom a zatim obmotati toplim peškirom i tako držati sat vremena. Preporučljivo je da na svakih 15 minuta, ukoliko ste u mogućnosti zagrevate peškir fenom kako se toplota nebi gubila.

Autor teksta: “”Maska od kvasca za jačanje i rast kose”, BlogoMarija

********************************************

marija sa bloga blogomarijaZahvaljujući beauty blogerima – odvažila sam se i postala jedna od njih. Zovem se Marija, imam 25 godina i autor sam lifestyle & beauty bloga BlogoMarija. Živim na relaciji Pirot-Leskovac; za sada sam prvi i jedini beauty bloger iz Pirota i volela bih da mi se neko pridruži u ovom divnom hobiju. Veliki sam zaljubljenik u kozmetiku i stvari koje se tiču ulepšavanja. Obožavam životinje i odrasla sam s njima. U slobodno vreme volim da treniram, radim na DIY projektima, čitam Sidni Šeldon, pozitivnu psihologiju, vežbam šminkanje i šminkam, uživam u kućnim tretmanima lepote. Sam svoj majstor.

 

********************************************

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!