Opadanje kose

By  |  1 Comment

Poznato je da je još od trenutka postanka ljudske vrste, zdrava, bujna i lepa kosa, jedan od glavnih simbola ženstvenosti i ženske lepote. Kosa je oduvek i zauvek pojam ponosa i lepote. Zato opadnje kose predstavlja problem i estetski ali i zdravstveni.

Kako su se do danas kroz vekove smenjivale generacije žena, smenjivala se i moda i kriterijumi lepote, ali nikada se nije smenilo niti promenilo mišljenje o ženskoj kosi.

Opadanje kose – normalna pojava?

U redovnim i urednim uslovima života, dnevno opadne približno između 50 do 100 vlasi kose. Međutim, onda kada taj broj postane veći, aktivira se alarm koji ukazuje da je došlo do poremećaja neke vrste balansa u organizmu. Ipak, čak ni tada ne treba odmah stvarati mesta za paniku.

Postoje periodi u kojima u životu svake, pa čak i potpuno zdrave žene može doći do pojačanog opadanja kose. Jedan od takvih perioda je jesen, kada kosa gubi na vitalnosti, postaje slaba i neotporna, a samim tim i sklona opadanju. Osim toga, pojačano opadanje kose može da uzrokuje i poremećaj hormonskog balansa, što je čest slučaj nakon trudnoće, ali i pojačan nivo stresa sa kojim se možete susresti uvek i na svakom mestu.

Upotreba grubih hemijskih preparata za negu i bojenje kose, takođe može uzrokovati pojačano opadanje kose. Kosa može pojačano opadati i u periodu uzimanja određenih vrsta lekova i tokom trajanja drugih vidova terapija.

Kako rešiti problem opadanja kose

Ukoliko primetite da vam pojačano opada kosa, počnite da primenjujete neki od šampona i regeneratora koji su namenjeni za jačanje i učvršćivanje korena kose. Jedan od takvih šampona jeste „Mycoseb“.

Ovaj šampon ubija i eliminiše mikroorganizme, koji mogu takođe biti jedni od potencijalnih uzročnika pojačanog opadanja kose. Kao što je perut, recimo. Perut može zapušiti pore na koži glave i dovesti do odumiranja korena kose, usled čega dolazi do njenog opadanja.

Korigovanje načina higijene i nege kose, može dovesti do zaustavljanja i sprečavanja njenog opadanja. Ukoliko se uprkos tome stanje ipak ne popravi i vaša kosa i dalje nastavi intezivno i puno da opada, obratite se svom lekaru, jer u najgorim, ali i na svu sreću najređim slučajevima, pojačano opadanje kose može ukazivati na prisustvo zdravstvenih problema u organizmu. Takvi zdravstveni problemi, ne moraju uvek biti praćeni drugim primetnim ili očiglednim simptomima, i zato treba potražiti mišljenje i savet lekara.

Ponekad i bezazleni i lako rešivi zdravstveni problemi, kao što su iritacije ili infekcije kože glave mogu dovesti do opadanja kose, ali za svaki slučaj, nemojte prepuštati stvari slučaju.

  • Kako da sprečite opadanje kose pogledajte OVDE.
  • Kako da napravite losion protiv opadanja kose pogledajte OVDE.
  • Kako da napravite masku protiv opadanja kose kod kuće pogledajte OVDE.

 

1 Comment

  1. Pingback: Crni luk kao sredstvo protiv opadanja i sredstvo za brži rast kose | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!