Vodič: Kako da odaberete savršenu masku za vaš tip kose?

maska prema tipu kose
maska prema tipu kose

Toliko je maski za kosu na tržištu, da za prosečnu korisnicu, ova šarolika ponuda može biti zbunjujuća. Posebno ukoliko imate probleme, poput suve, oštećene kose kojoj je potrebna jača nega. Pošto svako od nas ima posebne karakteristike kose koje treba uzeti u obzir prilikom odabira maske, u nastavku vam donosmo savete kako da odaberete idealnu masku za vaš tip kose! Najpre – morate identifikovati tip kose (da li je suva, tanka, kovrdžava, farbana ili masna).

Koji je vaš tip kose?

Suva, oštećena i tretirana kosa

Vašem tipu kose nedostaje vlaga, i ona obično izgleda isušeno, zbog farbanja ili drugih oštećenja. Zato je suvoj i oštećenoj kosi potrebna maska koja će hidrirati i dubinski nahraniti kosu. Potražite maske koje sadrže proteine keratin i mešavinu nutrijenata (vitamin E, arganovo ulje, ekstrakt biljaka), jer će pomoći reparaciji, obnavljanju i izgradnji elastičnosti dlake. Koristite masku barem jednom nedeljno, držeći je 20-30 minuta.

Isprobajte Marrakesh MIRACLE magičnu masku za kosu na bazi ulja argana i konoplje i biljnih proteina.

maska prema tipu kose

Kovrdžava kosa

Za kosu koja je gusta i kovrdžava, najbolji tip maske je onaj za dubinsku, intenzivnu hidrataciju. Pošto je kovrdžava kosa prirodno suvlja, korišćenje maske na bazi keratina, kokosovog, ricinusovog, arganovog ili ulja marule će značajno koristiti vašoj kosi. Na ovaj način, dlaci ćete povratiti preko potrebna ulja. Dva do tri puta mesečno primenjujte metod dubinske hidratacije kose, uz kapicu za tuširanje, kojom ćete prekriti kosu, kada nanesete masku.

Za kovrdžavu kosu predlažemo MoroccanOil Intense Hydration masku za kosu.

Povezano: Proteinska i kombinovana maska za kosu

Tanka kosa bez volumena

Ako je vaša kosa tanka, i hronično joj fali volumen, izbegavajte maske koje su bogate i guste teksture, jer će rezultirati otežavanjem dlake. Opredelite se za laganije hidratore u vidu sastojaka poput ulja jojobe, biotina i aloe vere. Korišćenjem ovakve maske, vaša kosa će zadržati lepršavost, i mogućnost oblikovanja frizure.

Naš predlog je MoroccanOil Weightless Hydration maska za laganu hidrataciju kose.

maska prema tipu kose

Masna kosa

Za kosu koja se često masti, probajte da izbegavajte korišćenje teških maski za hidrataciju, koje će samo dodatno umastiti kosu i otežati je. Dakle, želite da nahranite dlaku, bez njenog otežavanja, slično poput nege tanke kose. Odaberite maske koje sadrže antioksidante, vitamine, glicerin, aloe veru, hijaluronsku kiselinu, a klonite se maski na bazi biljnih putera i ulja. Za vaš tip kose, preporučljivo je da masku nanosite jednom u 7-10 dana, a za ostala pranja kose, koristitte lagani regenerator za vaš tip kose!

Masnoj kosi predlažemo Revlon Professional RE/START Volume Jelly, gelastu masku za kosu.

Farbana kosa

Ukoliko ste ponosna vlasnica farbane kose, sigurno znate da je ovom tipu potrebna posebna, color-safe nega. Iako se farbanje kose uobičajen proces, ono neminovno oštećuje dlaku. Osim toga, maska za kosu mora ujedno da zaštiti boju i produži efekat vibrantosti i sjaja. Odaberite maske bogate teksture, koje sadrže antioksidante i agense protiv izbleđivanja boje, posebno označene “for colored hair”.

Farbanoj kosi preporučujemo Subrina Professional PREMIUM masku za kosu, na bazi biljnih putera i ulja, koji čuvaju boju i hidriraju dlaku.

Pročitajte još i: Dermatolozi savetuju – Evo kako se ISPRAVNO koristi maska za kosu!

error: Content is protected !!