Dermatolozi savetuju: Evo kako se ispravno koristi maska za kosu!

By  |  0 Comments

Kada se radi o maski za kosu, većina nas prati uobičajenu rutinu: nakon šamponiranja, na mokru kosu nanesemo bogati sloj maske, pustimo da deluje par minuta, nakon čega je isperemo. Međutim, otkrivamo vam da je, prema mišljenju dermatologa, ovaj način korišćenja maske zapravo pogrešan! Kako biste iskoristili maksimum iz vaše maske za kosu, pogledajte kako se najbolje koristi ovaj proizvod za negu kose.

Da li vam je ikada palo na pamet da vaša dugogodišnja automatska rutina nanošenja maske za kosu zapravo ne daje onakve rezultate kakve biste mogli dobiti? E upravo zato, dermatolozi nam otkrivaju, sa naučne strane, šta radimo pogrešno, a kako bi ispravno trebalo da negujemo našu kosu.

U čemu grešimo?

Naime, kada nanosimo masku na već mokru kosu, kutikula dlake je već delimično ispunjena vodom (jer je sama po sebi porozna i pušta vodu u sebe). Pošto je dlaka već „ispunjena“ vodom, to znači da ona više ne može da upije toliko maske ili regeneratora za kosu. Dalje, to znači da svi hranljivi sastojci iz maski za kosu zapravo deluju samo na površini dlake, a ne uspevaju da prodru u njenu srž. Tako da je to suštiniski bacanje vremena, ali i novca sa malo učinka.

Povezano: Hidratantna maska za kosu

Maska pravilno ne ide na mokru kosu

Kako bi trebalo?

Kako biste izvuki maksimalni efekat iz vaše maske za kosu, dermatolozi savetuju da svu negu nanosite na – suvu kosu! Zašto? Ne želite da se vaša maska takmiči sa vodom za prostor unutar kutikule dlake, a to se dešava kada tradicionalno nanosite masku nakon šamponiranja.

Na suvoj kosi nema „borbe prevlasti“ vode i maske za mesto unutar dlake. Vi želite da napunite dlaku svim hidratantnim, zaglađujućim i anti-frizz sastojcima iz maske, a potom da dopustite vodi da deluje (dok je ispirate).

Nanošenje maske na suvu kosu

Masku nanesite na suvu kosu, raščešljajte je potom češljem sa širokim zupcima, i pustite da deluje (do 10 minuta ako je proteinska, duže ako je hidratantna). Potom je isperite, šamponirajte i redovno je negujte kao i uobičajeno. Dakle – masku nanosite na suvu kosu PRE pranja!

Povezano: Proteinska i kombinovana maska za kosu

Rezultati?

Ovo vam možda deluje kao da zahteva više vremena (jer se morate angaživati i pre pranja kose), ali rezultati su fantastični, prema iskustvu onih koji su sledili ove savete dermatologa. Primetili su sjajniju, mekšu, svilenkastiju kosu, koja se manje elektriše i lepše pada. Obično ovaj efekat kod standardnog nanošenja maske traje jedan dan, međutim, sa ovom novom tehnikom apliciranja maske na suvu kosu – efekti negovane kose su mnogo trajniji.

Rezultati su fantastični

Kome će posebno odgovarati ova rutina?

Ako imate suvu talasastu ili kovrdžavu, farbanu ili blajhanu kosu, ako vam je kosa oštećena silnim toplotnim ili hemijskim tretmanima – obavezno isprobajte ovu „pravilnu“ rutinu nege kose. Čak i ako je vaša kosa normalna i zdrava, pružite joj maksimum nege na ovaj način, da dugo ostane takva.

Mi vam preporučujemo Revlon UniqONE Superior Hair Mask, koja kosi pruža čak 10 benefita, a ako više preferirate prirodniju negu, naš savet vam je Marrakesh Miracle maska, obogaćena hranljivim uljem argana i konoplje.

Pročitajte još i: Koliko često i kako treba da perete kosu?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!