Maska za suvu i oštećenu kosu od avokada i meda

Avokado, kao pomalo neobična vrsta tropskog voća, jer se koristi uglavnom za pripremu slanih specijaliteta, izuzetno je bogat izvor hranljivih sastojaka. Zbog svog sastava, avokado možete upotrebiti kao odličnu masku za suvu i oštećenu kosu.


Konkretno, avokado je pun nezasićenih masnih kiselina, hranljivih vlakana, minerala i vitamina, kao što su: magnezijum, kalijum, kalcijum, bakar i vitamini B1, B6, B9, E, C i izuzetno redak vitamin K.

Intezitet i efikasnost sastojaka iz avokada, još bolje će se pokazati ako ih kombinujete sa sastojcima iz meda. Konkretno, med sadrži čak više od oko sedamdeset različitih sastojaka. Među njima, nalaze se različite vrste belančevina, korisnih enzima, minerala i vitamina.

Zato, pomešajte ova dva sastojka i napravite odličnu hranljivu masku za suvu i oštećenu kosu.

Kako napraviti masku za kosu od avokada i meda?

Da bi ste napravili masku za kosu od avokada, potreban vam je samo jedan što zreliji svež avokado i dve do tri kafene kašičice meda. Nakon što obezbedite potrebne sastojke, način pravljenja maske je sledeći:

  • Uzmite zreo avokado i najpre ga presecite na pola. Izvadite i odstranite iz njega košticu i oljuštite koru.
  • Zatim, takozvani mesnati deo avokada iseckajte na što sitnije delove i što bolje ispasirajte.
  • U ispasirani avokado sipajte dve do tri kafene kašičice meda i oba sastojka dobro sjedinite.

Avokado će pustiti svoj sok, tako da će vam lako poći za rukom da dobijete finu i kremastu masu. Nakon što dobijete finu i kremastu masu od avokada i meda, vaša maska za suvu i oštećenu kosu je gotova i spremna za upotrebu.

Kako se koristi maska od avokada i meda?

Maska za suvu i oštećenu kosu od avokada i meda, koristi se što se odmah nakon pripreme, dakle dok je sveža, nanese na suvu kosu pre pranja. Važno je da maska bude svuda ravnomerno namazana i to u debelom sloju.

Zatim, kosa se umota providnom kuhinjskom folijom i sačeka se da maska na nju deluje oko četrdeset minuta. Nakon četrdeset minuta, potrebno je kosu uobičajeno oprati kosu i oblikovati.

Preporučljivo je da se ova maska za suvu i oštećenu kosu koristi jednom nedeljno.

Ukoliko vam pri ruci ne bude uvek jedan od dva pomenuta sastojka, tada upotrebite samo avokado ili samo med i nanesite ga na isti način na kosu. U tom slučaju, vaša kosa će takođe biti izložena pozitivnom i hranljivom delovanju, mada će ono biti duplo smanjeno u odnosu na delovanje kada se koriste oba sastojka.

Nekoliko dodatnih saveta:

  • Takođe delotvorno, biće i ukoliko u ovu masku dodate malo hranljivog maslinovog ulja. Maslinovo ulje može poslužiti čak i kao zamena meda.
  • Ukoliko pronađete samo nedovoljno zreo avokado i ne budete imali mogućnost da pronađete zreliji, nemojte odustati od kupovine. Važno je znati da avokado ima osobinu da zri, čak i nakon što je ubran. To znači, da će nedovoljno zreo avokado koji kupite, nakon nekoliko dana u vašem domu postati zreo i taman odgovarati za masku. Tada ga držite na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru, kako bi brže sazreo. Dodatno će ubrzati proces sazrevanja ukoliko ga izložite umerenom izvoru toplote ili ga zamotate u krpu.

A sada, pravac prodavnica i napravite ovu masku koja će spasiti vašu suvu i oštećenu kosu!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!