Ishranom do lepše kose

By  |  2 Comments

Prvi mahinalni pokret koji žena učini pred ogledalom, namenjen je kosi. Da popravi neki uvojak koji štrči, da zagladi neki neposlušni pramen – čak i onda kad je sve u najboljem redu. Ipak, samo ako je zdrava – kosa je lepa.

Nega kose – nekad i sad

Nekada je kosa bila zapostavljena. Pokrivena perikom, šeširom, maramom , pričvršćena raznim češljevima i ukosnicama preko dana, zaštićena čak i noću kapom za spavanje. Tada, bar prividno, nije zahtevala neku naročitu negu, koju bi joj, u to vreme, bilo teško i pružiti.

Nije lak posao zagrejati vodu u loncu i oprati onoliku količinu kose koja je, niz ramena raspuštena, ponekad padala čak i do stopala. Možda su perike i šeširi u to vreme imali i zadatak da ženu liše napora održavanja kose. Verujem da i same često posegnete za gumicom za kosu ili kapom, kako bi prikrile neuspešno stilizovanje ili odložile pranje kose za sutra.

Danas je kosa potpuno slobodna, šeširi više nisu toliko zastupljeni, uprkos svih pokušaja da ponovo zauzmu svoje mesto u ženskoj garderobi. Kosa je sama po sebi postala ukras žene i ona treba da joj pokloni punu pažnju. Zato nemojte misliti da je za njenu negu dovoljno ići povremeno kod frizera. Kosi je potrebna svakodnevna nega.

Ako imate normalnu kosu, dobro četkanje je pola posla. Gledajte da četka uvek bude čista, a češljanje treba da bude energično, ali ne da povređuje kožu i koren. Nije dovoljno reći da masna kosa zahteva češće pranje, a suva ređe, jer je i to individualno. Najbolje je da sami ocenite u kojim intervalima treba da perete kosu.

Prava hrana za lepu i zdravu kosu

Kao i svaki deo tela, i kosa će patiti ako ne jedete pravu hranu. Iako zvuči kao kliše, vi ste, zaista, ono što jedete. Loša ishrana čini kosu krtom i nezdravom. Zdrava dijeta pomaže kosi da ostane jaka i sjajna.

  • Esencijalne masne kiseline – Losos, skuša, tuna i druge masne ribe su pogate omega-3 masnim kiselinama koje su važne za jačanje kože, noktiju i kose. Drugi važni izvori ovih supstanci su orasi, bademi i ulje iz semena lana.
  • Folna kiselina i vitamini B grupe – Smatra se da su vitamini B6 i B12 od velike važnosti za stanje kose. Srećom, oni su glavni sastojci normalne i zdrave dijete, jer se nalaze u svežem voću i povrću. Folna kiselina se u dovoljnim količinama nalazi u proizvodima od žitarica od celog i ojačanog zrna kao što su hleb, banane, spanać i krompir. Ukoliko ste vegeterijanac ili vegan, možete patiti od nedostatka vitamina B12 čiji su glavni izvori meso, živina i mlečni proizvodi. Konsultujte se sa nutricionistom u vezi sa vitaminskim dodacima.
  • Proteini – Nedovoljan unos proteina ima direktan uticaj na zdravlje vaše kose. Glavni izvori su riba, piletina, nemasno meso, jaja i proizvodi od soje.
  • Mikrominerali (minerali u tragovima) – Ukoliko niste sigurni da li je vaša dijeta bogata mikromineralima kao što su cink i magnezijum, razmislite o unosu dnevne doze u vidu tableta. Usled nedostatka magnezijuma i cinka, kosa može postati suva i krta. Ako kosa ne pokazuje ove osobine, verovatno ne unosite dovoljno minerala.

Nahranite svoju kosu iznutra, ona će vam zahvalnost pokazati spolja!

Autor teksta: Milica, blog Le Prettiness

2 Comments

  1. Pingback: Napravite urednu i lepu frizuru uz pomoć štapića ili olovke | Lepotica.rs

  2. Pingback: Maska za suvu i oštećenu kosu od avokada i meda | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!