Metode bojenja kose koje su aktuelne i danas

izrastak

Otkad postoji ljudska civilizacija, postoji i potreba lepšeg pola za ulepšavanjem. Frizura, boja kose nam može dosta toga reći o kulturi određenog naroda. Žene se odlučuju na bojenje kose i promenu boje kose radi isticanja ličnosti, individualnosti.


U Austriji 2177.godine p.n.e. pojavila se prva metoda farbanja kose. U te svrhe korišćeni su kajsija i praziluk. Stari Egipćani su kanu koristili da bi crnoj kosi dali crvenkast sjaj. Žene iz visokog društva su bojile kosu u crveno, žene srednjeg staleža u plavo, dok su siromašne žene bile crnke. Kamilica se takođe koristila kako bi se dobili plavi tonovi i orahova ljuska za smeđe nijanse.

U Parizu je 1867.predstavljen prvi troprocentni hidrogen koji je mogao, u kratkom vremenu, da prosvetli kosu do najsvetlijih plavih tonova. Zatim u Nemačkoj je 1888.godine predstavljen prvi metod bojenja kose, koji se, uz manje izmene, primenjuje i danas.

Trajne boje za kosu, sadrže emulziju za razvijanje boje što omogućava u strukturu dlake. One se neće isprati, več samo vremenom izgubiti na intenzitetu.

pribor za farbanje kose

Osobine koje bi trebalo da poseduje ,,idealna” boja

  • Ne sme da ispoljava toksične efekte prema kosi i koži,
  • Ne sme da iritira kožu glave,
  • Ne sme da oštećuje kosu,
  • Treba da bude dostupna u svim prirodnim nijansama,
  • Način upotrebe treba da bude jednostavan,
  • Mora da prekriva sede,
  • Ne sme da ostavlja mrlje na rukama i koži glave,
  • Mora da bude trajna pod uobičajenim okolnostima,
  • Treba da bude otporna na svetlost, šampon.

Privremene boje se lako ispiraju. Traju samo šest do osam pranja. Nisu predviđene za prekrivanje sedih vlasi.

Tonirajuće kreme su intenzivne. Njima se dobija boja kose koja traje do 18.pranja.

 

Kana – prednosti i mane

Nekada se kosa farbala prirodnim farbama poput kane koja ima prednost jer ne oštećuje kosu. Od davnina postoji ta potreba za prekrivanje sedih. Iako su nam dostupni mnogi brendovi koji nude mnogobrojne nijanse i kvalitet, ima onih pripadnica lepšeg pola koje se ipak odlučuju za prirodne farbe koje neće oštetiti kosu.

Poreklom iz Afrike, danas je ima i u Aziji i Australiji. Kana je prirodna farba biljnog porekla. Na dlaci stvara debeli omotač. Iz ovog razloga je ponekad na kaniranoj kosi nemoguće uraditi minival (minival na kosi – ponovo in!). Kosu jača i štiti od nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Nekad se kana meša sa drugim biljkama kako bi se dobile različite nijanse.

Ukoliko se kanirate u crvenu boju, skuvajte čaj od hibiskusa, a ako želite crnu boju skuvajte crni čaj. Kada se čaj ohladi toliko da bude mlak, dodajte prah kane i mešajte dok ne dobijete gelastu masu. Možete, ukoliko želite, u smesu da dodate žumance ili malo maslinovog ulja. Što duže držite kanu na kosi, dobijate jači intenzitet boje.

Mana: Ukoliko želite da prefarbate boju koju ste dobili nakon kaniranja, nećete moći najmanje 9 meseci.

kana za kosu

Biljke u službi bojenja kose

Za svetliju kosu:
Ukoliko želimo da pojačamo intenzitet crvene boje, možemo probati sa hibiskusom, cveklom ili šargarepom. Pravi se prirodan čist sok od šaragarepe i cvekle i tako se koristi bez razblaživanja. Nakon dva sata se ispira.

Biljke za tamniju kosu:
Ukoliko želite tamniju nijansu, koristite kafu, orahe i čaj od žalfije.

Danas gotovo da ne postoji žena koja nije obojila svoju kosu bilo privremenom ili trajnom bojom.

Autor teksta: “Metode bojenja kose koje su aktuelne i danas

Milica, blog Cosmetics Is Passion

—————————————————————————————————

beauty bloger Zovem se Milica, imam 24 godine, iz Trstenika sam. Sebe smatram ambicioznom, istrajnom, inovativnom, maštovitom, humanom, ,,zaljubljenom” u kozmetiku i iz tih razloga sam se upustila u svet bloga, kako bih sve više istraživala u toj oblasti, podelila svoje dosadašnje znanje i iskustvo sa drugima i nadograđivala sebe u toj sferi. Iz te ljubavi nastaje moj blog ,,Cosmetics Is My Passion” koji svakim danom ima sve više pratilaca.

—————————————————————————————————

error: Content is protected !!