Ombre vs. Balayage: u čemu je razlika?

ombre vs. balajaž

Ombre i balajaž su na oko dva slična stila senčenja kose, s tim da se ombre pojavio dosta pre balajaža. Često ne možemo objasniti baš jasnu razliku između ove dve tehnike farbanja: zato najbolji frizeri za vas otkrivaju u čemu je razlika i koji od ova dva stila je najbolji za vas!

Šta je balajaž?

Suština balajaža je to kako se boja nanosi. Naziv potiče od francuske reči “zamahnuti”, što se odnosi na tehniku nanošenja boje pramenova slobodnom rukom. Pramenovi su mnogo suptilniji, a nisu svi krajevi zahvaćeni prelazom između tamne i svetle boje. Mnogo je dugotrajniji i prirodniji na kosi.

Šta je ombre?

Ombre je tehnika farbanja u kojoj su svi krajevi kose zahvaćeni, a prelaz između tamnog korena i svetlijih pramenova je mnogo kraći i manje suptilan. Naziv ombre stila farbanja potiče od istoimenog francuskog izraza koji znači “boja koja postepeno tamni”.

Povezano: Sve što treba da znate o pramenovima

A post shared by Hair stylist (@haair_blonde) on

Koja je razlika između ombrea i balajaža i zašto su slični?

Ombre se tipično radi sa posvetljivačem (blanšem) koji se nanosi horizonatalno, na odsek kose sa punom zasićenošću, i onda se blenda nagore, kako bi se ublažila linija prelaza. S druge strane, balajaž koristi manje pramenove kose, a boja se nanosi na površinu. Ombre ima više horizontalnu postavku, a balajaž vertikalnu.

Povezano: Ombre, sombre, balajaž, flambojaž nijansiranje kose

Ukratko: ombre je više stil farbanja, a balajaž – tehnika.
Oba rezultata su prilično laka za održavanja, jer nanos boje nije striktan, već postepen (za ombre) ili “u zamahu” (za balajaž). Klasični pramenovi sa folijom zahtevaju više poseta salonu. Ipak, postizane savršenog ombre ili balajaža može biti prilično skupo, ako radi odličan majstor.
Oba stila/tehnike farbanja traže svojevrsnu specijalizaciju frizera, što za vas znači veći budžet i više vremena u salonu.

Šta ova razlika znači za vas?

Dobra vest je da svako može da isproba bilo koji od ova dva look-a, u zavisnosti od željenih rezultata. Ove dve tehnike se mogu koristiti i zajedno na svakoj boji kose za svaku željenu boju kose.

Odabir tehnike koje prava za vas  zavisi od izgled koji želite da postignete. Bilo da tražite plavu, smeđu, rose gold ili čak vibrantnu boju kose, vaš frizer bi trebalo da može da uradi bilo koju od ove dve tehnike da bi kreirao ono što želite.

Broj poseta salonu zavisi od toga kako menjate vašu kosu. Na primer ako želite da dosta posvetlite vašu prirodnu boju kose, vaš frizer će tu svetlinu morati postići kroz nekolliko poseta salonu. Potrebno je vreme, a niko vam ne može garantovati da ćete dobtii svetlinu koju želite posle samo jednog farbanja. Sporiji “lift” boje je sigurniji.

Pročitajte još i: Savršena nega balajaža – Kako da brinete o svojim pramenovima?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!