Kafa je napitak bez kojeg ne može da započne jutro, bez kog ne možemo da zamislimo ćaskanje sa drugaricama ili dug dan na poslu. Razbuđuje, greje i spaja ljude. Ipak, isti ukus svakog dana može da dosadi, a ako ste pravi ljubitelj kafe, verujemo da ste u potrazi za novim, uzbudljivim ukusima ovog napitka! Zato Vam u nastavku donosimo 5 savršenih recepata kojima ćete oduševiti ukućane.
Kafa kao iz kafića – 5 najukusnijih recepata
Jutarnja “spicy” moka
Ova začinjena moka će vas razdrmati i razbuditi ujutru, posebno u ovim hladnim danima!
Sastojci za 1 porciju:
- 1 kašika vanilin šećera
 - 1 kašika šećera
 - 1 kašičica granula instant kafe
 - 1 kašičica kakaoa
 - 1/4 kašičice mlevenog đumbira
 - 1/4 kašičice mlevenog cimeta
 - 1 šolja vrućeg mleka od 2% mlečne masti ili lvode
 - šlag i mleveni cimet za dekoraciju
 
Priprema:
Ubacite prvih 6 sastojaka u šolju i sipajte mleko. Dobro promešajte dok se ne sjedini sve. Ukrasite šlagom i pospite cimetom.
Povezano: Recept za jutarnju kafu koja podstiče mršavljenje

Praznična pepermint moka
Idealni napitak za zimske praznike, dok sedite sa porodicom okupljeni oko jelke ili kamina.
Sastojci za 8 porcija:
- 4 šolje mleka od 2% mlečne masti
 - 8 kesica mešavine za instant toplu čokoladu
 - 1-1.5 šolja espresa ili jake tamne kafe
 - 3/4 šolje likera od mente ili 1 kašičica ekstrakta mente plus dodatnih 3/4 šoljice espresa
 - šlag za dekoraciju
 

Priprema:
U većoj šerpici, zagrejte mleko na srednjoj vatri dok se ne formiraju balončići na strana tiganja. Dodajte kesice smese za toplu čokoladu. Mešajte dok se ne spoji metalnom žicom. Ubacite espreso i zagrevajte i dalje. Sklonite mix sa vatre, i umešajte liker/ekstrakt od mente. Ukrasite šlagom po želji.
Karamel čaj-late
Napitak inspirisan crnim čajem koji se služi u kafićima – sada možete uživati u ovom domaćem napitku sa kafom!
Sastojci za 4 porcije:
- 3.5 šolje vode
 - 1.5 šolje mleka
 - 10 kesica crnog čaja
 - 1/3 šolje sirupa od karamele
 - šlag i vruć toping od karamele za dekoraciju
 
Priprema:
U većoj šerpici neka proključaju voda i mleko, uz ravnomerno mešanje. Ubacite kasice čaja. Smanjite vatru, promešajte i ostavite 5 minuta, poklopljeno da odstoji. Sklonite sa vatre i neka se još 5 minuta kesica čaja natapaju. Izbacite kesce potom. Umešajte karamel sirup. Uspite u čape i ukrasite sa šlagom i vrućim topingom od karamele.
Povezano: Nije (crna) kafa kao što izgleda

Lešnik kafa
Miks ukusa kafe, lešnika i malo čokolade, čini ovu kafu apsolutno senzacionalnom. Sjajna je kao izbor za doručak ili branč, ali i za kraj dana.
Sastojci za 4 porcije:
- 4 šolje kafe
 - 1/4 šolje sirupa od lešnika
 - 1 kašika šećera
 - 1/8 kašičice mlevenog cimeta
 - 1/4 šolje šlaga
 - 1 kašika Nutele
 
Priprema:
U šerpici pomepajte kafu, sirup, šećer i cimet, i zagrevajte. Sipajte mešavinu u 4 šolje. U manjoj činijici ulupajte šlag i nutelu dok se smesa ne zgusne. Nežno dodajte ovu smesu kašikom na vrh kafe. Odmah poslužite.

Kapućino punč
Lagana kafa, idealna i za tople dane, jer se služi sa sladoledom! Obožavaćete ovaj miks ukusa i tekstura.
Sastojci za 1 porciju:
- kašičica šećera
 - kašičica instant kafe u granulama
 - 1 kašika vrele ključale vode
 - šolja mleka
 - 1 kašika omekšalog sladoleda od vanile
 - 1 kašika omekšalog sladoleda od čokolade
 - narendana čokolada
 
Priprema:
Pomešajte šećer i kafu sa ključalom vodom dok se ne rastope. Uspite ovu mešavinu u mleko. Dodajte kašike sladoleda i promešajte dok se ne istopi. Ukrasite rendanom čokoladom.

						
			
		












											
Ostavi odgovor
Vidi komentare