Kao iz kafića – 5 recepata za najukusniju kafu

kafa

Kafa je napitak bez kojeg ne može da započne jutro, bez kog ne možemo da zamislimo ćaskanje sa drugaricama ili dug dan na poslu. Razbuđuje, greje i spaja ljude. Ipak, isti ukus svakog dana može da dosadi, a ako ste pravi ljubitelj kafe, verujemo da ste u potrazi za novim, uzbudljivim ukusima ovog napitka! Zato Vam u nastavku donosimo 5 savršenih recepata kojima ćete oduševiti ukućane.

Kafa kao iz kafića – 5 najukusnijih recepata

Jutarnja “spicy” moka

Ova začinjena moka će vas razdrmati i razbuditi ujutru, posebno u ovim hladnim danima!

Sastojci za 1 porciju:

  • 1 kašika vanilin šećera
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica granula instant kafe
  • 1 kašičica kakaoa
  • 1/4 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/4 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 šolja vrućeg mleka od 2% mlečne masti ili lvode
  • šlag i mleveni cimet za dekoraciju

Priprema:

Ubacite prvih 6 sastojaka u šolju i sipajte mleko. Dobro promešajte dok se ne sjedini sve. Ukrasite šlagom i pospite cimetom.

Povezano: Recept za jutarnju kafu koja podstiče mršavljenje

kafa

Praznična pepermint moka

Idealni napitak za zimske praznike, dok sedite sa porodicom okupljeni oko jelke ili kamina.

Sastojci za 8 porcija:

  • 4 šolje mleka od 2% mlečne masti
  • 8 kesica mešavine za instant toplu čokoladu
  • 1-1.5 šolja espresa ili jake tamne kafe
  • 3/4 šolje likera od mente ili 1 kašičica ekstrakta mente plus dodatnih 3/4 šoljice espresa
  • šlag za dekoraciju

kafa

Priprema:

U većoj šerpici, zagrejte mleko na srednjoj vatri dok se ne formiraju balončići na strana tiganja. Dodajte kesice smese za toplu čokoladu. Mešajte dok se ne spoji metalnom žicom. Ubacite espreso i zagrevajte i dalje. Sklonite mix sa vatre, i umešajte liker/ekstrakt od mente. Ukrasite šlagom po želji.

Karamel čaj-late

Napitak inspirisan crnim čajem koji se služi u kafićima – sada možete uživati u ovom domaćem napitku sa kafom!

Sastojci za 4 porcije:

  • 3.5 šolje vode
  • 1.5 šolje mleka
  • 10 kesica crnog čaja
  • 1/3 šolje sirupa od karamele
  • šlag i vruć toping od karamele za dekoraciju

Priprema:

U većoj šerpici neka proključaju voda i mleko, uz ravnomerno mešanje. Ubacite kasice čaja. Smanjite vatru, promešajte i ostavite 5 minuta, poklopljeno da odstoji. Sklonite sa vatre i neka se još 5 minuta kesica čaja natapaju. Izbacite kesce potom. Umešajte karamel sirup. Uspite u čape i ukrasite sa šlagom i vrućim topingom od karamele.

Povezano: Nije (crna) kafa kao što izgleda

kafa

Lešnik kafa

Miks ukusa kafe, lešnika i malo čokolade, čini ovu kafu apsolutno senzacionalnom. Sjajna je kao izbor za doručak ili branč, ali i za kraj dana.

Sastojci za 4 porcije:

  • 4 šolje kafe
  • 1/4 šolje sirupa od lešnika
  • 1 kašika šećera
  • 1/8 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 šolje šlaga
  • 1 kašika Nutele

Priprema:

U šerpici pomepajte kafu, sirup, šećer i cimet, i zagrevajte. Sipajte mešavinu u 4 šolje. U manjoj činijici ulupajte šlag i nutelu dok se smesa ne zgusne. Nežno dodajte ovu smesu kašikom na vrh kafe. Odmah poslužite.

kafa

Kapućino punč

Lagana kafa, idealna i za tople dane, jer se služi sa sladoledom! Obožavaćete ovaj miks ukusa i tekstura.

Sastojci za 1 porciju:

  • kašičica šećera
  • kašičica instant kafe u granulama
  • 1 kašika vrele ključale vode
  • šolja mleka
  • 1 kašika omekšalog sladoleda od vanile
  • 1 kašika omekšalog sladoleda od čokolade
  • narendana čokolada

Priprema:

Pomešajte šećer i kafu sa ključalom vodom dok se ne rastope. Uspite ovu mešavinu u mleko. Dodajte kašike sladoleda i promešajte dok se ne istopi. Ukrasite rendanom čokoladom.

Ice coffee with whipped cream

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!