Nije crna (kafa) kao što izgleda

Crna kafa je puna hranljivih sastojaka kao što su antioksidansi, vitamini i minerali koji poboljšavaju opšte zdravstveno stanje, funkcije mozga, čak i smanjuju rizik od nekoliko ozbiljnih bolesti.

Poboljšava nivo energije

Crna kafa sadrži stimulans koji se zove kofein. Kofein blokira inhibitorni neurotransmiter u mozgu (adenozin), što poboljšava nivo energije, raspoloženje i podstiče moždane funkcije. Primetili ste da kada se osećate umorno energiju vam brzo vrati jedan gutljaj jake crne kafe. Treba napomenuti da je efekat kratkotrajan pa će vam trebati još jedna šolja kafe, pa još jedna…

Utiče na telesnu težinu

Kofein može povećati sagorevanje masti i povećati potrošnju energije, što implicira da kafa smanjuje telesnu težinu. Ovaj magični crni napitak sadrži magnezijum i kalijum, koji pomažu da telo pravilno iskoristi insulin koji reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje želju za slatkim poslasticama i grickalicama. Popijete kafu ujutru i ne mislite na hranu duže vreme.

Povezano: Kafa i talog od kafe – Kako da ih koristite za negu kože i kose!

Smanjuje rizik od dijabetesa

Dijabetes tip 2 je ogroman zdravstveni problem koji se odlikuje povišenim šećerom u krvi, odnosno nemogućnost izlučivanja insulina. Iz nekog razloga, osobe koje često piju kafu smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tip 2. Kofein, na primer, uopšte ne utiče na taj proces, već nivo šećera u krvi  smanjuje hlorogenska kiselina. Zato se prepustite uživanju u omiljenom crnom napitku, bez obzira da li sadrži kofein ili ne.

Smanjuje rizik od nekih bolesti

Alchajmerova bolest je najčešća neurodegenerativna bolest i vodeći uzrok demencije u svetu. Nažalost, ne postoji lek za ovu bolest. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da sprečite pojavljivanje bolesti. To uključuje zdravu ishranu i vežbanje, ali i ispijanje litara kafe.

Jetra vrši nekoliko važnih funkcija u organizmu. Najčešće bolesti jetre su infekcije hepаtitisom (A, B, C), mаsnа jetra i rаk jetre. Ove bolesti mogu dovesti do ciroze. Ispostavilo se da kafa može zaštititi od ciroze – pijte 4 ili više šoljica kafe dnevno.

Tera depresiju i čini vas srećnijom

Depresija je ozbiljan mentalni poremećaj koji znatno smanjuje kvalitet života. Kafa smanjuje rizik od razvoja depresije i čini vas srećnijim. Kofein otklanja osećaj fizičke slabosti, smanjujući depresiju i anksioznost. Deluje i kao blagi antidepresiv jer povećava proizvodnju pojedinih neurotransmitera koji podstiču dobro raspoloženje, uključujući i serotonin, dopamin i noradrenalin.

Povezano: Maske za lice od kafe!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!