Ovo verovatno niste znali o kosi!

By  |  0 Comments

Iako možda ne izgleda tako, vaša kosa je jedan od najizdržljivijih delova tela. Može vam se učiniti da je tanka ili lako lomljiva, ali kosa je iznenađujuće otporna. Evo 10 zanimljivih činjenica koje verovatno niste znali o kosi.

Možda neke od interesantnih činjenica koje ćemo navesti o kosi i znate, ali smo prilično sigurni da će vas one koje ne znate ostaviti zapanjenim! Počnimo!

10 zanimljivih činjenica o kosi

1. Svaka osoba dnevno gubi oko 60 do 100 vlasi kose (uglavnom prilikom pranja kose). Ukoliko imate tanku kosu opada vam više kose jer imate više vlasi u odnosu na one sa gustom kosom.

2. Prirodne plavuše imaju više estrogena u odnosu na druge boje kose pa zato izgledaju mladolikije, imaju mekše crte lica, manji nos, glatku kožu…

3. Životni vek kose je oko 5 godina. Čak je 90 odsto dlaka u stanju stalnog rasta.

Povezano: Ubrzajte rast kose – 3 maske od jaja!

4. Kosa raste 0,3 do 0,5 mm svaki dan, odnosno oko 1 cm mesečno, pa dobro razmislite o tome da li zaista želite da skratite kosu na kratko. Takođe, kosa raste malo brže tokom sunčanih dana jer toplota stimuliše cirkulaciju i podstiče rast kose.

5. Zdrava vlas kose je veoma elastična te se može istegnuti do 30 odsto bez ikakve štete (kada je mokra). Međutim, kovrdžava crna kosa je manje elastična u odnosu na svetlije boje kose.

6. Ljudska kosa je iznenađujuće jaka i svaki pramen kose može da izdrži do 100 grama težine. Kada to pomnožite sa prosečnih 100.000 dlaka na glavi, vaša kosa može da izdrži težinu od 2 slona. Takođe, vlas kose je čak jača od bakarne žice istog prečnika.

7. U jednoj vlasi kose nalazi se 14 različitih hemijskih elemenata, a jedan od tih 14 elemenata je zlato! Kosa se prvenstveno sastoji od sumpora (5%), vodonika (6%), azota (17%), kiseonika (21%) i ugljenika (50%).

8. Prirodne plavuše u proseku imaju oko 140.000 dlaka, osobe sa smeđom kosom oko 100.000 folikula, dok prirodne crvenokose imaju najmanje gustu kosu sa oko 85.000 folikula dlake. Zanimljivo je da se sva količina folikula dlake koju ćete imati tokom celog života formira još dok ste fetus (u 5 mesecu).

9. Osim što je lako zapaljiva, vaša kosa je otporan na mnoge stvari, čak i na neke vrste kiselina i korozivne hemikalije.

10. Žene u proseku troše oko 2 sata nedeljno za pranje i stilizovanje kose.

Povezano: Kako da tanka kosa izgleda gušće!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!