Pažnja! Gumice vam oštećuju kosu na ove načine!

gumice za kosu

Bez obzira na dužinu kose, teksturu i stil – svakoj od nas je gumica za kosu nezamenljiv stanovnik nesesera. Od podigutih frizura pa sve do “bad hair day” situacije – gumica je uvek tu. Ali ispostavlja se da korišćenjem gumica, nesvesno oštećujete kosu. Na koje sve načine – pročitajte u nastavku.

Gumica  za kosu = oštećena kosa?

Gumica za kosu je nezamenljiv aksesoar i pomagalo svake žene, od ranog detinjstva pa do do kraja života. Čak i ako ih ne nosite inače, ne možete da zamislite da se umivate ili tuširate puštene kose. Neke žene nose kosu vezanu gumicom čak i dok spavaju, neke vezuju mokru kosu, a svi znamo barem jednu devojku koja ima uvek super zategnut rep. Svi ovi načini korišćenja gumice oštećuju i kidaju našu kosu.

Prečvrsto vezujete rep

Ako ste primetile da vam je linija kose sve dublja i dublja, to jest da dobijate dublje zaliske – ovo sigurno ima neke veze sa načinom na koji vezujete kosu. Naravno da svi volimo one zalizane visoke konjske repove koje viđamo na crvenom tepihu. Ali, prejako povlačenje kose pozadi i stezanje gumicom čini nepotreban pritisak na liniju kose. A da ne spominjemo glavobolje usled prejako vezanog repa! Visoki zalizani rep čuvajte samo za posebne prilike.

Povezano: Konjski rep – Štetan ili ne za vašu kosu?

Da li su gumice baš zdrave za kosu?

Vezujete mokru kosu

Gumice već dovoljno oštećuju suvu kosu, tako da bolje da i ne govorimo šta joj donosi kada je vežete dok je mokra. Mokra kosa je mnogo ranjivija i sklona pucanju. Kada je vežete dok je u ovom krhkom stanju, rezultati će biti popucali krajevi, iskidana kosa i njeno neminovno oštećenje.

Vezujete je uvek na istom mestu

Ako nosite svaki dan istu čvor punđu ili vezujete kosu svaki dan na istom mestu – konstantno oslabljujete iste vlasi. Svaki dan pristiskate jedan deo kose, tako da se folukuli oštećuju vremenom. Stoga savetujemo da povremeno promenite mesto na kojem vezujete kosu – probajte neku novu pletenicu ili nisku opuštenu chignon punđu.

woman-tieing-hair.jpg

Koristite gumice za tegle na kosi

Koliko god da je zgodna, gumica za tegle nije gumica za kosu! Ona jako agresivno čupa kosu, uzrokujući njeno lomljenje. Sigurno ste primetile da vam nakon skidanja ove gumica, ona ostane puna dlaka koje su pokidane.

Koristite gumice sa metalnom spojnicom

Koristeći gumice koje imaje metalnu spojnicu, primetili ste da se kosa upetlja oko tog dela. Tako je povlačite i čupate, pogotovo ako imate tanku kosu. Pogledajte vašu gumica nakon skidanja – gomila dlaka je oko metalnog dela. Izbegavajte ovakve gumice ubuduće.

Gumice sa metalnom spojnicom

Povlačite gumicu sa kose

Kada skidate gumicu sa kose, najgore što možete da uradite je da je samo brzo svučete sa kose – donećete joj samo još više oštećenja. Umesto toga, nežno otpetljajte gumicu i skinite je. Imajte u glavi kao da skidate gumicu sa najskupljeg snopa svile.

Spavate sa vezanom kosom

Ako spavate sa kosom vezanom gumicom, niste ni svesni šta joj činite. Kosa mora da se odmori s vremena na vreme. Tako da je noć idealna za to. Ako baš ne možete da spavate sa dugom puštenom kosom – vežite je u opuštenu pletenicu. Jer ukoliko nosite rep dok spavate, okrećete se, i time kidate kosu koja je vezana u repu.

Povezano: Šta se dešava kada prespavate sa mokrom kosom?

Saveti plus:

  • Koristite labavije gumice bez šava
  • Izbegavajte teksturisane gumice – najmanje oštećuju kosu one glatke
  • Isprobajte “scrunchie” gumice – naborane gumice od plišanog ili platnenog materijala poput onih iz 90-ih. Trenutno se vraćaju modu, a maksimalni štite kosu od svih oštećenja.
  • Ako vam se prelomi kosa posle nošenja gumice, nabavite one od plastike, poput kabla starih fiksnih telefona: veoma su popularne poslednjih godina jer ne prelamaju pramen.

Mi vam preporučujemo Titania plastične gumice za kosu u obliku federa, koje ne prelamaju ravnu kosu.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!