Nauka u službi lepote: Zašto je pH vrednost kose važna za negu?

ph vrednost kose

Ko bi rekao da ćemo znanje iz hemije iz osnovne škole primenjivati i u nezi lepote? pH vrednost je veoma važna, kada je reč o zdravlju i jačini kose. Ova brojka može igrati veliku ulogu u tome kako vam kosa izgleda i kakva je na dodir. U nastavku saznajte kako pH vrednost dlake utiče na na negu i bojenje kose.

Šta je pH i zašto je važan za zdravlje kose?

Hajde da se vratimo na same početke – osnove hemije iz škole. pH skala ima 14 podeoka – od 0 do 14. Vrednosti od 0-6 se smatraju kiselim, 7 je neutralna, a 14 je alkalna. pH vrednost kose je kisela, oko 4.5 do 5.5. Ona je tada najzdravija, kada je u tom stanju. Jedini problem se javlja, kada neadekvatnom negom “guramo” pH vrednost dlake ka alkalnoj strani. Pričamo o hemijskim procesima, poput farbanja, blajhanja, pa čak i šamponiranja, jer mnogi šamponi koriste alkalne pročišćavajuće agense.

ph vrednost kose

Rezultat je da se kutikula (spoljašnji sloj dlake) počinje podizati, i da to utiče na zdravlje i jačinu dlake, dovodeći do problema, poput lomljenja dlake i frizz-a. Da ne spominjemo kako alkalno stanje dlake takođe utiče na bakterije i sebum, koje svi imamo na skalpu, i tako možemo potencijalno uzrokovati perut.

Kako da postaram da kosa ima adekvatnu pH vrednost?

pH nivo u kombinaciji sa proteinima i vlagom, determinišu zdravlje, snagu, dužinu, oblik i boju vaše kose. Na svu sreću, postoje profesionalni preparati za negu koji regulišu pH vrednost kose. Birajte pH balansirane šampone, a kondicionere sa blago kiselim pH vrednostima.

Pročitajte još i: Lekcija iz hemije – zašto je pH vrednost važna u nezi kože?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!