Da li PRAVILNO koristite šampon za suvo pranje kose?

šampon za suvo pranje

Suvi šampon je većini dama must-have proizvod iz više razloga: upija višak masnoće na temenu, daje instant volumen kosi koja je splasnula, i značajno produžava trajanje feniranja. Iako popularan, suvi šampon nije najlakši proizvod za aplikaciju (ako ste izašli za belim napuderisanim korenom kose – onda razumete). Takođe, suvi šampon je evoluirao od svoje prvobitne verzije, pa tako sada postoje oni u obliku praha, pene, sa bojom itd. Većina nas zapravo suvi šampon koristi na potpuno pogrešan način. Stoga smo rešili da kreiramo mini vodič za pravilnu upotrebu šampona za suvo pranje, kako biste izvukli maksimum iz njega!

Kako odabrati šampon za suvo pranje?

Prvi korak kod korišćenja suvog šampona jeste – da ga dobro izaberete. Na primer, ako imate tanku kosu, a koristite suvi šampon u formi praha, možete otežati kosu i dobiti kontra-efekat. Šampon u prahu je više za gustu i jako masnu kosu, jer mnogo bolje upija ulja i ne otežava kosu. S druge strane, oni sa tankom kosom treba da koriste klasične aerosol verzije u spreju, jer se brže suše i daju veći volumen.

Baš kao kada birate šampon ili balzam prema tipu kose, to treba da činite i sa suvim šamponom. Naime, ako imate suvu, kovrdžavu kosu, potražite onaj koji ima oznaku “moisturizing” ili “hydrating”. Ako imate tanku kosu koja se lako umasti, potražite “volume” ili “texturizing” verziju šampona za suvo pranje.

Kako se pravilno koristi šampon za suvo pranje?

Korak #1: Priprema + razdeljak

Pre nego što nanesete šampon za suvo pranje na kosu, dobro promućkajte bocu (ovo se odnosi na šampone u spreju, aerosolu i peni). Ovo će omogućiti da se formula ravnomerno rapsoredi unutar boce, i kasnije, na vašem temenu.

Sada, uzmite češalj. Kako biste pravilno naneli suvi šampon, morate kosu razdeliti u male sekcije. Počnite sa pravljenjem razdeljka na najmasnijem delu kose. Nastavite se razdeljcima, horizontalno naviše ili naniže.

Povezano: Bez belog traga – DIY suvi šamponi za svaku boju kose

Korak #2: Naciljajte i nanesite

Pravilo je da ciljate raspršivač direktno u koren, i da držite bocu čak 30 cm od korena. Održavanje pravilne distance između kose i spreja je izuzetno važno, kako ne biste imali beli trag u kosi.

Kada nanosite suvi šampon – ne preterujte. Nanesite ga samo tamo gde vam je kosa masnije, a ne na ceo skalp. Količina proizvoda koja vam je potrebna, zavisi i od TIPA kose. Što je kosa gušća, biće vam potrebno više proizvoda da “upije” višak masnoće. Za tanku kosu – potrebno je manje proizvoda.

Povezano: Otkrivamo – Da li je suvi šampon štetan za vašu kosu i teme?

Korak #3: Pauzirajte i masirajte

Jedna od velikih prednosti suvog šampona jeste da što se suši brzo, sa momentalnim rezultatima. Ipak, kako bi proizvod “radio” najbolje moguće za vas, trebalo bi da mu date malo vremena. Zaista je važno da pustite da suvi šampon deluje nekoliko minuta, kako bi njegova magija “proradila”.

Nakon što je “odstajao” u kosi, umasirajte ga prstima u teme, kako biste aktivirali sastojek koji treba da upiju višak masnoće. Ako ste primetili previše belog traga u kosi, iščešljajte ga od korena do vrhova kako biste ga raspršili.

Koliko dugo se možete oslanjati na suvi šampon?

Sigurno ste čuli da šampon za suvo pranje NE može da zameni klasično pranje kose, niti je tome namenjen. Zapravo, previše oslanjanja na suvo šampon može da utiče na izgled i zdravlje vaše kose.

Kada se čestice suvog šampona natalože na temenu, one zapuše folikul dlake, “zarobe” masnoću i sprečavaju normalnu smenu starih i novih ćelija kože glave. Ovo može da dovede do množenja bakterija i gljivica, koje normalno žive na skalpu, i tako da uzrokuju folikulitis i perut.

Zato ograničite upotrebu suvog šampona na maksimum 1-2 puta nedeljno, i odmah sutradan operite kosu klasičnim šamponom.

Mi vam predlažemo Subrina Professional Dry Shampoo, profesionalni šampon za suvo pranje kose.

Pročitajte još i: 3 načina da koristite šampon za suvo pranje

error: Content is protected !!