Semi-permanentna vs. demi-permanentna boja za kosu: U čemu je razlika?

farbanje kose

Kada govorimo o farbanju kose (posebno onom kućnom), tu postoji mnogo faktora koje morate razmotriti. Boja kose, tehnika farbanja, pa čak i različiti tipovi farbe medju kojima možete birati. U tom procesu, sigurno ste do sada čuli za termine “semi-permanentna” i “demi-permanentna” boja, ali ste se pitali šta oni tačno znače i koja je razlika između njih.

Semi-permanentna vs. demi-permanentna boja

Razlika između privremene i permanentne boje je laka. Ali razlika između semi- i demi-permanentne boje za kosu je malo nezgodna. Obe označavaju neku vrstu trajnosti. Semi-permanentna obično ne sadrži peroksid niti razvijač boje, i uvek oblaže površinu dlake. Demi-permanentna boja se samo taloži na dlaci, što znači da se možete ofarbati samo u isti nivo boje, ili tamniji.

Obe vrste boja su bez amonijaka, što znači da su manje štetne za kosu. Dodano, sa demi-permanentnom bojom, možete koristiti toplotu, kako bi pigment prodro dublje u dlaku, ako želite veću pokrivnu moć ili blendanje sedih. Nijedna od ove dve boje nije dovoljno jaka da posvetli kosu.

Povezano: DIY recept za farbanje kose kafom

farbanje kose

Koliko traju semi- i demi-permanentna boje?

Obe vrste polutrajjne farbe za kosu se mogu nabaviti u specijalizovanim frizerskim prodavnicama i traju obično oko 15-30 pranja kose. Ovo ih čini odličnim za touch-up boje, onda kada ne možete stići u salon.

Što se tiče semi-permanentnih opcija, one traju kraće od demi-permanentne, tako da imaju to na umu kada birate polutrajnu farbu.

Ako želite još nežniju opciju privremenog farbanja kose, predlažemo vam MoroccanOil COLOR DEPOSIT maske za privremeno farbanje kose.

farbanje kose

Kada se koriste?

I semi- i demi-permanentne boa su odlične za obogaćivanje boje ili potamnjivanje kose. Ako ih koristite za pokrivanje sedih, držite se prirodne boje kose, jer razlika biti manja, a izrastak mekši. Obe vrste boje za kosu su pogodne za upotrebu na svim tipovima kose, ali obično se semi-permanentne koriste kao toner ili kao preliv preko prethodno posvetljene kose. Dermi-permenantne boje mogu biti samo u nivou vaše nijanse ili malo tamnije, jer one talože pigment, a ne “podižu” dlaku niti je posvetljuju.

Kako biste sačuvali nijansu vaše polutrajne boje, koristite color-safe šampon i regenerator.

farbanje kose

Mi vam predlažemo Subrina Professional CARE Colour šampon i regenerator za farbanu kosu.

Pročitajte još i: Kako da popravite grešku sa farbanje kose – 9 problema sa rešenjem

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!