6 zdravih zimskih namirnica i obroka koje bi trebalo da uvedete

zimski obroci

Hladno zimsko vreme, osim na račune za struju, utiče pre svega na naš organizam: na ishranu, metaboliza i nivoe energije, koji se drastično menjaju tokom zimskog perioda. Pored toga, praznična ishrana i izbegavanje teretane takođe nosi svoj danak. Ako se osećate pomalo tromo, umorno i beživotno – niste sami. Ipak, ovo ne znači da treba da samo čekate da proleće stigne (jer je još daleko), već bi trebalo da preuzmete kontrolu u svoje ruke. Tajna zdravlja tokom zime jeste uravnotežena zimska ishrana! Evo koje bi namirnice trebalo da uvedete u zimski plan.

Zdrave zimske namirnice

#1: Supa

Ovo je najbolji tip obroka koji će vam pomoći da “pregurate” zimu zdravi. Ipak, trebalo bi da izbegavte mnogo soli u supi, goveđu supu i pavlaku za kuvanje, kako biste najbolji iskoristili ovaj tip obroka. Birajte recepte koji uključuju vodu kao osnovu supe, sa dosta povrća. Vruća činija pieće supe sa povrćem će vas podmladiti, a uz nju možete grickati integralne krekere.

zimski obroci

#2: Toplo mleko

Mleko i drugi mlečni proizvodi, poput jogurta i sira su sjajan izbor za zimu. Ovo je zato što su ove namirnice pune vitamina B12 i A, potom proteina, i kalcijuma, koji povoljno utiču na zdravlje. Mnogi od nas su skloni prehladama tokom zime. Ispijanje toplog mleka će pomoći da sprečite prehlade. Kada birate mleko, odaberite ono koje je poluobrano, ili obrano, pre nego ono punomasno.

#3: Karfiol i brokoli

Ovo povrće vas može odbraniti od zimskih prehlada. I brokoli i karfiol sadrže dosta vitamina C, koji ojačava imune funkcije. Hladno vreme svakako otežava nabavku svežeg povrća, ali tu su uvek zamrznute opcije, koje nose slične nutritivne benefite kao i sveže povrće.

#4: Započnite dan kašom

Tajna energije do ruča jeste konzumiranje zdravog doručka koji sporo otpušta kalorije, kao što je ovsena kaša. Uvek možete biti kreativni sa ovim obrokom, tako što ćete dodati toplinge poput semenki, sušenog voća i orašastih plodova.

#5: Jedite korenasto povrće

Korenasto povrće je široko dostupno tokom zime – jer ono može izdržati zimske temperature. Kontumirajte ovo povrće kao kuvano, pečeno ili grilovano, kako biste sačuvali njegove vitamine poput A i C, kao i beta kartone. Ovde mislimo na šargarepu, slatki krompir, cveklu, celer.

#6: Povećajte unos sira, jaja i ribe

Čak i ako prethodni obroci i namirnice nisu baš vaša šoljica čaja – jaja, sir i riba sigurno jesu. Ovi obroci sadrže dosta vitamina B12, koji sitmuliše normalno funkcionisanje imunog sistema. Međutim, ove namirnice smanjuju umor i zamorenost, a možete ih konzumirati u bilo koje doba dana.

Pročitajte još i: Bez griže savesti – brzi detox posle praznične trpeze

error: Content is protected !!