Stanjivanje kose, da ili ne?

Moderne frizure ne mogu se ni zamisliti bez istanjenih krajeva. Čak i kada imaju strogu formu, lepše izgledaju kada se krajevi uklope blagim stanjivanjem.

Dugotrajnija frizura

Dobro ošišana kosa, sa istanjenim krajevima omogućava da frizura duže traje. Ali, kada se pretera sa tanjenjem, kosa postane neposlušna i “izvija se”.

Postoji razlika u izgledu kose nakon tanjenja različitim alatima. Tako se kosa može tanjiti makazama,  efilir makazama ili trimerom. Ne treba napominjati da je od svega najbitnija osoba koja vam tanji kosu. Kad se kosa dobro istanji, frizura je dobro ukopljena i ne vidi se oštra razlika zmeđu slojeva.

Makaze, efilkirke, trimer,…

Makazama se kosa može prorediti klizno i ubodno. Klizno je kada frizer makaze “vuče” niz dlaku a ubodno kada makazama “ubada” vrhove kose. Ako je frizer stručan frizura će izgledati uklopljeno a nestručnost vam može doneti i oštećenje dlake. Gotovo svaki frizer tanji kosu makazama.

Efilir makaze, kao makaze za proređivanje kose, obično su oštro kritikovane kao alat koji ostavlja vidljive “posledice” na kosi. To naravno ne mora da bude slučaj, ali ponekad ih frizeri shvate olako i opuste se u njihovom korišćenju što rezultira pramenovima različite dužine koji štrče i kraći su nego što treba da budu, jer zapravo koliko će efilirke istanjiti kosu ne možete u potpunosti da kontolišete. Više se koriste za  muške frizure i kraću kosu, mada ih kod nas frizeri dosta koriste i za dugu kosu.

Trimerom se kosa tanji sistemom od jednog ili više žileta. Trimer se danas mnogo ređe koristi nego što je to u prošlosti bio slučaj, ali je fantastičan naročito za kratke frizure sa “bičevima” i pramenovima koje treba istaći.

Često se postavlja pitanje da li je tanjenje  loše za kosu? Ako se dobro uradi, nije. Ali ako je nestručno, svakako. Kosa u tom slučaju puca i izgleda nezdravo, a često se može desiti i da se primeti “rupa” u frizuri. Ali, ako je urađeno kako treba a da se pri tom ne pretera u tanjenju, frizura izgleda lepše, usklađenije i duže traje.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!