6 saveta kako da osušite kosu poput profesionalca

sušenje kose

Sušenje kose je zaisgurno, jedan od najomraženijih beauty rituala. Iako ste možda do sada usavršile tehniku brzog sušenja kose, uvek ima mesta za poboljšanje! Najpre – uložite u kvalitetan fen sa jakim motorom, a potom i u adekvatne proizvode i alat za sušenje kose. Čak i kada nabavite sve to, tehnika je ključna! Ako nepravilno sušite kosu, možete lako dovesti do oštećenja, kidanja i pucanja vlasi. Zato vam u nastavku otkrivamo 6 saveta za sušenje kose poput profesionalaca!

Savršeno osušena kosa u 6 koraka (bez feniranja)

Korak #1: Upijte višak vode

Počnite sa upijanje viška vode iz kose – uvijte kosu u mikrofiber peškir ili pamučnu majicu, i nežno stignite krajeve. Nikada nemojte uvijati ili vući kosu na ovaj način. Prirodno sušenje kose ili tapkanje viška vode je odličan način da smanjite stilizovanje i izlaganje kose toploti.

sušenje kose

Korak #2: Pripremite i zaštitite kosu

Kada ste uklonili višak vode iz kose, sada je vreme da nanesete styling proizvode, koji će zaštititi kosu, ali je i pripremiti za stilizovanje. Ako tražite volumen, zaglađivanje ili sjaj kose – sada je vreme da nanesete taj tip proizvoda. Predlažemo vam da koristite i sprej za termičku zaštitu kose od toplote. Ovaj tip spreja štiti kosu od visokih temperatura pegle, prese i figara.

Zapamtite: Najveći broj proizvoda za smoothing i sjaj kose su namenjeni dužini i krajevima, a preparati za volumen se koriste u korenu kose, dok se sprej za toplotnu zaštiti kositi na celoj kosi.

Korak #3: Grubo osušite kosu fenom

Sada kada ste spremni da počnete sa sušenjem – ugrubo osušite celu kosu, kako biste skratili vreme sušenja i oštećenje dlake. Uključite fen na srednju jačinu i lagano pređite preko cele kose, dok ne bude oko 70% suva. Potom – pokupite gornje ¾ kose, i zakačite je kako biste je sklonili sa puta. Ovako ćete uraditi brže sekcioniranje kose.

Počnite sa sušenjem donjeg sloja kose, na većoj temperaturi, uz usmerivač vazduha. Direktno usmeravajte protok vrelog vazduha niz dlaku. Na ovaj način ćete zatvoriti kutikulu kako bi ona “polegla” ravno. Ako kosu sušite sa direktno usmerenim mlazom, dobićete frizzy, beživotan izgled kose.

Povezano: Ovaj trik sa pamučnom majicom će vam promeniti sušenje kose

sušenje kose

Korak #4: Držite razdaljinu

Usmerivači (koncentratori) vazduha su zaista najkorisniji dodatak za sušenje kose, jer osim što zaglađuju dlaku i daju joj sjaj, pomaže da se održi zdrava distance između toplote i kose. Još jedna alatka koju treba da razmotrite jeste četka sa većom površinom (paddle ili velika okrugla četka). Na ovaj način ćete skratiti sušenje kose. Koji god alat za sušenje kose da koristtite – postarajte se da fen držite na dovoljno udaljenosti od kose – 2,5 do 5 cm je sasvim dovoljno.

Korak #5: Fiksirajte kosu

Kada ste završili sa sušenjem kose, prebacite fen na hladno duvanje (“cool shot”) i brzo pređite kosu još jedan put. Ovo će “zapečatiti” kutikulu dlake, zatvarajući sjaj i vlažnost kose unutar dlake.

Korak #6: Dodajte sjaj

Na kraju sušenja kose, obavezno nanesite uljani eliksir ili sprej za sjaj kose. Ovaj trik će dodatno zagladiti kosu, i učiniti je raskošnom, a ujedno će “zarobiti” vlagu unutar dlake. Kako biste izbegli otežavanje kose ili masan osećaj – fokusirajte proizvod primarno na dužinu i krajeve.

Mi vam predlažemo MoroccanOil Glimmer Shine sprej za sjaj kose.

Pročitajte još i: Najbolji saveti za feniranje kose s volumenom

error: Content is protected !!